Trwa ładowanie...
d10e4kn
05-04-2022 12:37

Lubelskie golasy. Kotlety z kaszy gryczanej i tofu

Przepis

Kolejna potrawa z Lubelszczyzny, która przywołuje uśmiech na twarzy. Chodzi oczywiście o nazwę – tak określano kotlety. Na liście produktów tradycyjnych są dwa rodzaje golasów. Pierwsze to izbickie, gdzie farsz zawija się w liście chrzanu. Drugie, podobne w składzie, ale bez "odzienia". Z czego składają się golasy? Z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego, cebuli. Czasami dodaje się koperek i natkę pietruszki. Niegdyś nie dodawano ziemniaków, a zioła i przyprawy to indywidualna sprawa gospodyń. Golasy określa się również jako gryczaniki. Popularne były przed II wojną światową, szczególnie w okolicach Terespola, a dokładniej w Brześciu. Sprzedawali je tamtejsi Żydzi. W obecnych czasach najpopularniejsze są golasy z Łobaczewa Małego. Tradycja nakazywała gotowanie kaszy w żeliwnych garnkach, natomiast ser ucierano w makutrach. Kotlety były pieczone w duchówkach. Wersja wegańska nie zawiera sera i jajek. Do golasów najlepsze jest twarde tofu, które można kruszyć. Marynata idealnie się wchłania i nadaje "twarogowego" smaku. Z czym podawać golasy? Z różnymi sosami: pomidorowym, czosnkowym lub grzybowym.

d10e4kn
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kasze
Źródło: Kasze, fot: Picasa
Składniki
  • 360 g tofu naturalnego
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 spore cebule
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

*Marynata: *

  • 1 duża cytryna
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
Przepis
  • Tofu pokruszyć w dłoniach do miski na drobne kawałki. Wodę wymieszać z solą i sokiem z cytryny. Wlać do tofu, wymieszać i pozostawić na 24 godziny. Odcedzić dokładnie na sitku.
  • Kaszę przepłukać zimną wodą. Przełożyć do garnka, dodać 3/4 szklanki wody, przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut. Pozostawić pod przykryciem do wystudzenia.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Koperek i natkę drobno posiekać.
  • Do miski włożyć tofu i ugotowaną kaszę. Wyrabiać tak długo dłońmi, aż masa zacznie się kleić i nie będzie się kruszyć. Dodać bułkę tartą, cebulę, zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut.
  • Wilgotnymi dłońmi formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 20 minut w 180 st. C. Grzanie góra/dół, środkowa półka. Po upieczeniu odczekać 2–3 minuty i dopiero zdjąć z papieru (kotlety twardnieją i nie rozpadają się).

Przepis pochodzi z książki Pawła Ochmana "Kasze w kuchni roślinnej regionalnej"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Lubelskie golasy. Kotlety z kaszy gryczanej i tofu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
d10e4kn

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10e4kn
d10e4kn
d10e4kn
d10e4kn
Więcej tematów
d10e4kn