Lubelskie golasy. Kotlety z kaszy gryczanej i tofu

Kolejna potrawa z Lubelszczyzny, która przywołuje uśmiech na twarzy. Chodzi oczywiście o nazwę – tak określano kotlety. Na liście produktów tradycyjnych są dwa rodzaje golasów. Pierwsze to izbickie, gdzie farsz zawija się w liście chrzanu. Drugie, podobne w składzie, ale bez "odzienia". Z czego składają się golasy? Z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego, cebuli. Czasami dodaje się koperek i natkę pietruszki. Niegdyś nie dodawano ziemniaków, a zioła i przyprawy to indywidualna sprawa gospodyń. Golasy określa się również jako gryczaniki. Popularne były przed II wojną światową, szczególnie w okolicach Terespola, a dokładniej w Brześciu. Sprzedawali je tamtejsi Żydzi. W obecnych czasach najpopularniejsze są golasy z Łobaczewa Małego. Tradycja nakazywała gotowanie kaszy w żeliwnych garnkach, natomiast ser ucierano w makutrach. Kotlety były pieczone w duchówkach. Wersja wegańska nie zawiera sera i jajek. Do golasów najlepsze jest twarde tofu, które można kruszyć. Marynata idealnie się wchłania i nadaje "twarogowego" smaku. Z czym podawać golasy? Z różnymi sosami: pomidorowym, czosnkowym lub grzybowym.

Lubelskie golasy. Kotlety z kaszy gryczanej i tofuLubelskie golasy. Kotlety z kaszy gryczanej i tofu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 360 g tofu naturalnego
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 spore cebule
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

*Marynata: *

  • 1 duża cytryna
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli

Przepis

  • Tofu pokruszyć w dłoniach do miski na drobne kawałki. Wodę wymieszać z solą i sokiem z cytryny. Wlać do tofu, wymieszać i pozostawić na 24 godziny. Odcedzić dokładnie na sitku.
  • Kaszę przepłukać zimną wodą. Przełożyć do garnka, dodać 3/4 szklanki wody, przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut. Pozostawić pod przykryciem do wystudzenia.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Koperek i natkę drobno posiekać.
  • Do miski włożyć tofu i ugotowaną kaszę. Wyrabiać tak długo dłońmi, aż masa zacznie się kleić i nie będzie się kruszyć. Dodać bułkę tartą, cebulę, zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut.
  • Wilgotnymi dłońmi formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 20 minut w 180 st. C. Grzanie góra/dół, środkowa półka. Po upieczeniu odczekać 2–3 minuty i dopiero zdjąć z papieru (kotlety twardnieją i nie rozpadają się).
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca