Rumiane kotleciki z łososia
Przepyszne kotlety rybne, których głównym składnikiem jest łosoś. Są niezwykle delikatne i miękkie, dosłownie rozpływają się w ustach. Skuszą się na nie nawet ci, którzy nie przepadają za rybami. Kotleciki możemy podać z sosem koperkowym i ziemniakami z wody albo z frytkami i ulubioną surówką. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g surowego łososia bez skóry
- 100 g łososia wędzonego na zimno
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 1 surowe jajko
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka kopru
- ½ łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżki bułki tartej + do panierki
- 1 łyżka miodu
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przepis
- Rybę surową i wędzoną kroję bardzo drobno, przekładam do miski.
- Jajka ugotowane obieram, drobno siekam, łączę z rybą.
- Następnie wbijam jajko surowe, dodaję musztardę, miód, wsypuję koperek, bułkę tartą, sól, pieprz.
- Dokładnie mieszam, wyrabiam podłużne kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju.
- Kotlety gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl