Soczyste kotlety z kurczaka. Pyszny obiad dla całej rodziny
Smaczne i szybkie kotlety z udek kurczaka, które mogą konkurować ze schabowymi. Mięso drobiowe ma mniej kalorii niż wieprzowina, jest też bardziej delikatne i soczyste. Kotlety możemy podać z ziemniaczanym puree i surówką z marchewki. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 6 udek z kurczaka
- 3 jajka
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- olej do smażenia
- sól
- Mięso myjemy, osuszamy, wyjmujemy kości, zdejmujemy skórę i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka.
- Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy skrobię ziemniaczaną, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie musztardę.
- Dokładnie mieszamy i zanurzamy w cieście mięso. Pozostawiamy na dwie godziny.
- Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanym oleju.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze