Soczyste kotlety z kurczaka. Pyszny obiad dla całej rodziny
Smaczne i szybkie kotlety z udek kurczaka, które mogą konkurować ze schabowymi. Mięso drobiowe ma mniej kalorii niż wieprzowina, jest też bardziej delikatne i soczyste. Kotlety możemy podać z ziemniaczanym puree i surówką z marchewki. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 6 udek z kurczaka
- 3 jajka
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- olej do smażenia
- sól
Przepis
- Mięso myjemy, osuszamy, wyjmujemy kości, zdejmujemy skórę i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka.
- Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy skrobię ziemniaczaną, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie musztardę.
- Dokładnie mieszamy i zanurzamy w cieście mięso. Pozostawiamy na dwie godziny.
- Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanym oleju.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl