Schabowe z cebulką. Jeszcze smaczniejsze niż tradycyjne

Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką z żółtego sera i cebuli są jeszcze smaczniejsze od tradycyjnych. Przekonajcie się sami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Schabowe z cebulką. Jeszcze smaczniejsze niż tradycyjneSchabowe z cebulką. Jeszcze smaczniejsze niż tradycyjne
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 4 cebule
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierki
  • 20 g masła
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka curry

Przepis

  • Mięso kroisz w plastry, rozbijasz, doprawiasz solą, pieprzem, czosnkiem.
  • Panierujesz w bułce tartej, jajku roztrzepanym widelcem i ponownie w bułce tartej. Smażysz na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu kotlety układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Masło rozpuszczasz na patelni, dodajesz obrane, pokrojone w krążki cebule. Smażysz około 10 minut, wsypujesz curry, mieszasz dokładnie.
  • Cebule nakładasz na każdy usmażony kotlet.
  • Ser żółty ścierasz na tarce o dużych oczkach, łączysz z majonezem oraz ketchupem i smarujesz wierzch kotleta.
  • Zapiekasz w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja