WAŻNE
TERAZ

Zmasowany atak Rosji na Ukrainę. Polska poderwała myśliwce

Mielone w boczku w sosie grzybowym

Soczyste kotlety mielone owinięte plastrami boczku i zanurzone w aromatycznym sosie grzybowym to doskonałe danie na świąteczny obiad. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kotlety mieloneKotlety mielone
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na kotlety:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g boczku wędzonego w plastrach
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól

Składniki na sos:

  • 100 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przepis

  • Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebule, wsypuję bułkę tartą, sól, paprykę słodką, majeranek i wyrabiam masę mięsną. Formuję owalne kotlety.
  • Paski boczku (po dwa na każdy kotlet), rozkładam, układam na nich kotlety i zwijam. Kotlety przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180st. C.
  • Grzyby zlewam wrzącą wodę i moczę około 30 minut.
  • Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli wlewam grzyby wraz z wodą z moczenia, sos sojowy, wsypuję gałkę muszkatołową, sól, pieprz i gotuję około 20 minut. Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
  • Chwilkę gotuję i sosem polewam upieczone kotlety.
  • Danie podaję z ziemniakami i surówką.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯