Mielone w boczku w sosie grzybowym

Soczyste kotlety mielone owinięte plastrami boczku i zanurzone w aromatycznym sosie grzybowym to doskonałe danie na świąteczny obiad. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kotlety mieloneKotlety mielone
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na kotlety:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g boczku wędzonego w plastrach
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól

Składniki na sos:

  • 100 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przepis

  • Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebule, wsypuję bułkę tartą, sól, paprykę słodką, majeranek i wyrabiam masę mięsną. Formuję owalne kotlety.
  • Paski boczku (po dwa na każdy kotlet), rozkładam, układam na nich kotlety i zwijam. Kotlety przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180st. C.
  • Grzyby zlewam wrzącą wodę i moczę około 30 minut.
  • Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli wlewam grzyby wraz z wodą z moczenia, sos sojowy, wsypuję gałkę muszkatołową, sól, pieprz i gotuję około 20 minut. Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
  • Chwilkę gotuję i sosem polewam upieczone kotlety.
  • Danie podaję z ziemniakami i surówką.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm