Trwa ładowanie...
d4jkrn7
12-12-2022 13:32

Mielone w boczku w sosie grzybowym

Przepis

Soczyste kotlety mielone owinięte plastrami boczku i zanurzone w aromatycznym sosie grzybowym to doskonałe danie na świąteczny obiad. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d4jkrn7
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na kotlety:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g boczku wędzonego w plastrach
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól

Składniki na sos:

  • 100 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
Przepis
  • Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebule, wsypuję bułkę tartą, sól, paprykę słodką, majeranek i wyrabiam masę mięsną. Formuję owalne kotlety.
  • Paski boczku (po dwa na każdy kotlet), rozkładam, układam na nich kotlety i zwijam. Kotlety przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180st. C.
  • Grzyby zlewam wrzącą wodę i moczę około 30 minut.
  • Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli wlewam grzyby wraz z wodą z moczenia, sos sojowy, wsypuję gałkę muszkatołową, sól, pieprz i gotuję około 20 minut. Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
  • Chwilkę gotuję i sosem polewam upieczone kotlety.
  • Danie podaję z ziemniakami i surówką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Mielone w boczku w sosie grzybowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4jkrn7
d4jkrn7
d4jkrn7
d4jkrn7
Więcej tematów
d4jkrn7