Mielone w boczku w sosie grzybowym
Soczyste kotlety mielone owinięte plastrami boczku i zanurzone w aromatycznym sosie grzybowym to doskonałe danie na świąteczny obiad. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Na ile osób: | 6 |
Składniki na kotlety:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 200 g boczku wędzonego w plastrach
- 1 cebula
- 1 całe jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- sól
Składniki na sos:
- 100 g grzybów suszonych
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
- Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebule, wsypuję bułkę tartą, sól, paprykę słodką, majeranek i wyrabiam masę mięsną. Formuję owalne kotlety.
- Paski boczku (po dwa na każdy kotlet), rozkładam, układam na nich kotlety i zwijam. Kotlety przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180st. C.
- Grzyby zlewam wrzącą wodę i moczę około 30 minut.
- Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli wlewam grzyby wraz z wodą z moczenia, sos sojowy, wsypuję gałkę muszkatołową, sól, pieprz i gotuję około 20 minut. Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
- Chwilkę gotuję i sosem polewam upieczone kotlety.
- Danie podaję z ziemniakami i surówką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze