Trwa ładowanie...
dwnqskv
17-01-2022 09:49

Kotlety mielone pod serową pierzynką

Przepis

Chcecie zaskoczyć rodzinę lub znajomych pysznym i oryginalnym daniem? Zamiast zwykłych kotletów mielonych czy gołąbków, przygotujcie pieczone kotlety na kapuście. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

dwnqskv
1.9
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 główka kapusty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • 6 łyżek ketchupu
  • 10 dag sera żółtego
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majeranku
Przepis
  • Kapustę kroimy w dwu centymetrowe krążki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek kapusty smarujemy oliwą i doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, sól, paprykę ostrą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.
  • Mięso rozkładamy na kapuście i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
  • Po tym czasie wyjmujemy, polewamy ketchupem i posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Ponownie wykładamy do piekarnika i zapiekamy 5 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlety mielone pod serową pierzynką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwnqskv
dwnqskv
dwnqskv
dwnqskv
Więcej tematów
dwnqskv