Kotlety mielone pod serową pierzynką
Chcecie zaskoczyć rodzinę lub znajomych pysznym i oryginalnym daniem? Zamiast zwykłych kotletów mielonych czy gołąbków, przygotujcie pieczone kotlety na kapuście. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 główka kapusty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- 6 łyżek ketchupu
- 10 dag sera żółtego
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól, pieprz
- 1 łyżka majeranku
- Kapustę kroimy w dwu centymetrowe krążki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek kapusty smarujemy oliwą i doprawiamy pieprzem oraz solą.
- Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, sól, paprykę ostrą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.
- Mięso rozkładamy na kapuście i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
- Po tym czasie wyjmujemy, polewamy ketchupem i posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Ponownie wykładamy do piekarnika i zapiekamy 5 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze