Ten dodatek odmieni smak mielonych. Wyjdą lżejsze i niezwykle soczyste
Kotlety mielone z cukinią to przepyszne urozmaicenie klasycznego obiadu. na dodatek ta przygotowane mielone są znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjne. Kotlety wychodzą soczyste, mięciutkie i bardzo aromatyczne.
Przepis z bloga "Di bloguje". Moja rodzina je uwielbia - mój mąż również, więc z pewnością posmakują każdemu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 400 g mięsa mielonego
- 400 g cukinii
- 1 jajko
- 1/2 suchej bułki namoczonej w mleku
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna)
- sól, pieprz
- Obraną cukinię (młodą można ze skórką) zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę niezbyt dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka.
- Wszystkie składniki oprócz cukinii wymieszać i na końcu połączyć z cukinią.
- Całość doprawić według własnego smaku.
- Z masy mięsnej należy uformować kotlety, które należy dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron na rumiano.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze