Pomidorowe kotlety śledziowe
Kolety śledziowe to niebanalny pomysł na obiad. Dziś mało kto je przygotowuje, lecz w przedwojennej Polsce często gościły na stołach. Warto więc odświeżyć nieco tradycyjny przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
• 6-8 świeżych filetów śledziowych
• 100 g ryżu ugotowanego na sypko
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 cebula
• 2 jajka
• 3 łyżki bułki tartej
• 5 łyżek oliwy
• posiekana natka pietruszki
- Śledzie opłukać, namoczyć, osączyć. Ugotowany ryż zmielić ze śledziami, dodać koncentrat pomidorowy. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać jajka, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.
- Masę dokładnie wymieszać, formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
- Najlepsze jako zakąska z kieliszeczkiem samogonu kombinowanego ze zboża.
Przepis pochodzi z książki Bogumiła Kota i Grażyny Uścińskiej "Śledzik lubi pływać. Książka z przepisami na śledzia i na wódki domowej roboty"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze