Trwa ładowanie...
d18ap0v
oprac. Katarzyna Gileta

Pomidorowe kotlety śledziowe

Przepis

Kolety śledziowe to niebanalny pomysł na obiad. Dziś mało kto je przygotowuje, lecz w przedwojennej Polsce często gościły na stołach. Warto więc odświeżyć nieco tradycyjny przepis.

d18ap0v
1.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

• 6-8 świeżych filetów śledziowych
• 100 g ryżu ugotowanego na sypko
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 cebula
• 2 jajka
• 3 łyżki bułki tartej
• 5 łyżek oliwy
• posiekana natka pietruszki

Przepis
  • Śledzie opłukać, namoczyć, osączyć. Ugotowany ryż zmielić ze śledziami, dodać koncentrat pomidorowy. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać jajka, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.
  • Masę dokładnie wymieszać, formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
  • Najlepsze jako zakąska z kieliszeczkiem samogonu kombinowanego ze zboża.

Przepis pochodzi z książki Bogumiła Kota i Grażyny Uścińskiej "Śledzik lubi pływać. Książka z przepisami na śledzia i na wódki domowej roboty"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pomidorowe kotlety śledziowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d18ap0v
d18ap0v
d18ap0v
d18ap0v
d18ap0v
Więcej tematów
d18ap0v