Kotlety mielone z szynką i serem. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne
To jest najlepszy przepis na kotlety mielone Dodatek szynki i żółtego sera sprawia, że ddosłownie rozpływają się w ustach. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 4 jajka
- ½ papryki ostrej
- ½ papryki słodkiej
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- sól
- 100 g szynki
- 100 g sera żółtego w plastrach
- 1 szk. mąki pszennej
- 100 ml mleka
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierki
Przepis
- Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jedno jajko, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wsypuję paprykę słodką, papryką ostrą, sól, bułkę tartą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną.
- Mięso rozkładam w kształt prostokąta na foli, układam plasterki szynki, plasterki żółtego sera, zwijam w roladę, owijam folią i chowam na jedną godzinę do zamrażalnika.
- Do miski wsypuję mąkę, sól, wbijam jajka, mieszając wlewam stopniowo mleko.
- Roladę mięsną kroję w plastry, panieruję w cieście naleśnikowym, następnie w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
- Kotlety gotowe, podaję z ziemniakami, sałatką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl