Kociołek rozmaitości dla zabieganych
- Wystarczy wszystko pokroić i wrzucić do gara i trochę pogotować. Możecie zdecydować jaką gęstość zupy lubicie. Ja gotowałam zupę trochę dłużej, bo wolimy bardziej kremową konsystencję - pisze autorka bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-5 |
Rodzaj diety: |
- ulubiony makaron
- 1 cebula, kostka
- 3 cm świeżego imbiru, drobna kosteczka
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 bataty, kostka
- 1 mała cukinia, kostka
- garść szpinaku
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 puszka mleczka kokosowego
- sól, pieprz, chilli
- 4 szklanki ulubionego bulionu
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W większym garnku podgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i podsmażamy cebulkę. Dodajemy imbir, czosnek, cukinię i bataty. Podsmażamy chwilkę.
Dodajemy przyprawy: curry, kurkumę, chilli, sól, pieprz. Mieszamy. Dodajemy bulion, soczewicę, mleczko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i przykrywamy. Gotujemy około 20 minut, aż bataty zmiękną, smaki się połączą. Dodajemy szpinak. Zwiększamy gaz i tym razem bez przykrywki gotujemy kilka minut, aż zupa lekko zgęstnieje. Podajemy z makaronem.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze