Oponki serowe na Karnawał. Pulchne, słodkie i proste
Szybkie w przygotowaniu, smaczne i apetyczne oponki z serem. Bez drożdży, dlatego raz dwa przygotujemy ciasto. W Karnawale sprawdzą się idealne. Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem z dodatkiem cukru wanilinowego. Najlepiej smakują świeże, jeszcze trochę ciepłe. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-5 |
Okazja: |
Ciasto:
- 500 g mąki (użyłam tortowej)
- 450 g zmielonego twarogu
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka masła (najlepiej w temperaturze pokojowej)
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki wódki
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania około 4-5 łyżek + 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, następnie przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie w mące i po kolei dodać pozostałe składniki. Zagnieść je rękoma na gładkie ciasto, podsypując stolnicę mąką, żeby za bardzo się nie kleiło. Gładkie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm i szklanką wycinać krążki. Następnie kieliszkiem w każdym krążku zrobić dziurkę. Olej podgrzać i smażyć oponki z obu storn na głębokim oleju, aż się ładnie zarumienią. Usmażone oponki układać na papierowych ręcznikach, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym i obficie posypać nim gotowe oponki serowe.
Zobacz także: pączki luksusowe
src="https://d.wpimg.pl/2079437673-896619022/paczki.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze