Gulasz z indyka w aromatycznym sosie koperkowym
Szybki gulasz z indyka z dużą ilością aromatycznego koperku. Taki sos będzie świetnie smakował z kaszą, ryżem lub ziemniaczanym puree. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 50 dag mięsa z golonki indyczej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 wiązka koperku
- sól, pieprz, czerwona papryka do smaku
- liść laurowy, ziele angielskie
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- Mięso myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba. Na patelnię wrzucamy masło, rozpuszczamy, wkładamy mięso. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę.
- Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie Chwilę smażymy. Podlewamy wodą (pół szklanki). Dusimy do miękkości.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dorzucamy starty ząbek czosnku.
- Dolewamy kolejne pół szklanki wody, chwile gotujemy. Jeśli sos jest rzadki, zagęszczamy mąką. Koperek myjemy, siekamy i dorzucamy do gulaszu.
- Podajemy z kaszami, ryżem lub ziemniakami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze