Gulasz z indyka w aromatycznym sosie koperkowym

Szybki gulasz z indyka z dużą ilością aromatycznego koperku. Taki sos będzie świetnie smakował z kaszą, ryżem lub ziemniaczanym puree. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.

Gulasz z indyka w aromatycznym sosie koperkowymGulasz z indyka w aromatycznym sosie koperkowym

Składniki

  • 50 dag mięsa z golonki indyczej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 wiązka koperku
  • sól, pieprz, czerwona papryka do smaku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku

Przepis

  • Mięso myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba. Na patelnię wrzucamy masło, rozpuszczamy, wkładamy mięso. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę.
  • Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie Chwilę smażymy. Podlewamy wodą (pół szklanki). Dusimy do miękkości.
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dorzucamy starty ząbek czosnku.
  • Dolewamy kolejne pół szklanki wody, chwile gotujemy. Jeśli sos jest rzadki, zagęszczamy mąką. Koperek myjemy, siekamy i dorzucamy do gulaszu.
  • Podajemy z kaszami, ryżem lub ziemniakami.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji