Gulasz z indyka w aromatycznym sosie koperkowym
Szybki gulasz z indyka z dużą ilością aromatycznego koperku. Taki sos będzie świetnie smakował z kaszą, ryżem lub ziemniaczanym puree. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 50 dag mięsa z golonki indyczej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 wiązka koperku
- sól, pieprz, czerwona papryka do smaku
- liść laurowy, ziele angielskie
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
Przepis
- Mięso myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba. Na patelnię wrzucamy masło, rozpuszczamy, wkładamy mięso. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę.
- Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie Chwilę smażymy. Podlewamy wodą (pół szklanki). Dusimy do miękkości.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dorzucamy starty ząbek czosnku.
- Dolewamy kolejne pół szklanki wody, chwile gotujemy. Jeśli sos jest rzadki, zagęszczamy mąką. Koperek myjemy, siekamy i dorzucamy do gulaszu.
- Podajemy z kaszami, ryżem lub ziemniakami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl