Sznycle z indyka z cebulką
Sznycle z indyka z cebulką to propozycja Joli Caputy na rodzinny obiad. Tak przygotowane mięso wyjdzie miękkie i delikatne. Sznycle podajemy z ziemniaczanym puree i marchewką z groszkiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 700 g fileta z indyka pokrojonego na sznycle
- 4 duże cebule
- słodka i ostra papryka,sól, pieprz
- olej do smażenia
Marchewka z groszkiem (można użyć mrożonych):
- 3 marchewki
- 1 szklanka zielonego groszku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Purée ziemniaczane:
- ½ kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- ½ łyżeczki soli
Sznycle umyj, osusz, oprósz słodką i ostrą papryką oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, przełóż sznycle i obsmaż z dwóch stron (każdą po ok. 4 min). Następnie zdejmij mięso z patelni, a przełóż na nią pokrojone w półplasterki cebule (w razie konieczności dolej trochę oleju), dopraw je odrobiną słodkiej papryki, pieprzem i solą, podsmażaj do zrumienienia. Następnie włóż na patelnię sznycle z indyka, wlej trochę wody (ok. 80 ml) i duś ok. 10 min. Na koniec dopraw mięso solą i w razie konieczności również pieprzem. Marchewkę i groszek umyj. Marchewkę obierz, pokrój w kosteczkę, przełóż do garnka, dodaj groszek, zalej wodą (tylko tyle, żeby przykryła warzywa), dorzuć ½ łyżeczki cukru, ⅓ łyżeczki soli i gotuj ok. 10 min. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zasmaż na złoty kolor. Zasmażkę przełóż do garnka z warzywami, wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw marchewkę z groszkiem solą i pieprzem. Ziemniaki umyj, obierz i gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Już ugotowane odcedź, dodaj do nich masło, mleko, sól i potłucz je tłuczkiem do ziemniaków na gładkie purée.
Więcej przepisów Joli znajdziesz w książce "Od Śniadania do kolacji" oraz na blogu PrzepisyJoli.com
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze