Trwa ładowanie...
d322i7d
04-12-2019 15:08

Sznycle z indyka z cebulką

Przepis

Sznycle z indyka z cebulką to propozycja Joli Caputy na rodzinny obiad. Tak przygotowane mięso wyjdzie miękkie i delikatne. Sznycle podajemy z ziemniaczanym puree i marchewką z groszkiem.

d322i7d
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Od Śniadania do kolacji. Przepisy Joli
Źródło: Od Śniadania do kolacji. Przepisy Joli
Składniki
  • 700 g fileta z indyka pokrojonego na sznycle
  • 4 duże cebule
  • słodka i ostra papryka,sól, pieprz
  • olej do smażenia

Marchewka z groszkiem (można użyć mrożonych):

  • 3 marchewki
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Purée ziemniaczane:

  • ½ kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki soli
Przepis

Sznycle umyj, osusz, oprósz słodką i ostrą papryką oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, przełóż sznycle i obsmaż z dwóch stron (każdą po ok. 4 min). Następnie zdejmij mięso z patelni, a przełóż na nią pokrojone w półplasterki cebule (w razie konieczności dolej trochę oleju), dopraw je odrobiną słodkiej papryki, pieprzem i solą, podsmażaj do zrumienienia. Następnie włóż na patelnię sznycle z indyka, wlej trochę wody (ok. 80 ml) i duś ok. 10 min. Na koniec dopraw mięso solą i w razie konieczności również pieprzem. Marchewkę i groszek umyj. Marchewkę obierz, pokrój w kosteczkę, przełóż do garnka, dodaj groszek, zalej wodą (tylko tyle, żeby przykryła warzywa), dorzuć ½ łyżeczki cukru, ⅓ łyżeczki soli i gotuj ok. 10 min. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zasmaż na złoty kolor. Zasmażkę przełóż do garnka z warzywami, wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw marchewkę z groszkiem solą i pieprzem. Ziemniaki umyj, obierz i gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Już ugotowane odcedź, dodaj do nich masło, mleko, sól i potłucz je tłuczkiem do ziemniaków na gładkie purée.

Więcej przepisów Joli znajdziesz w książce "Od Śniadania do kolacji" oraz na blogu PrzepisyJoli.com

  Przepisy Joli
Źródło: Przepisy Joli
Sznycle z indyka z cebulką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj