Sznycle z indyka z cebulką

Sznycle z indyka z cebulką to propozycja Joli Caputy na rodzinny obiad. Tak przygotowane mięso wyjdzie miękkie i delikatne. Sznycle podajemy z ziemniaczanym puree i marchewką z groszkiem.

Sznycle z indyka z cebulkąSznycle z indyka z cebulką
Jola Caputa

Składniki

  • 700 g fileta z indyka pokrojonego na sznycle
  • 4 duże cebule
  • słodka i ostra papryka,sól, pieprz
  • olej do smażenia

Marchewka z groszkiem (można użyć mrożonych):

  • 3 marchewki
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Purée ziemniaczane:

  • ½ kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki soli

Przepis

Sznycle umyj, osusz, oprósz słodką i ostrą papryką oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, przełóż sznycle i obsmaż z dwóch stron (każdą po ok. 4 min). Następnie zdejmij mięso z patelni, a przełóż na nią pokrojone w półplasterki cebule (w razie konieczności dolej trochę oleju), dopraw je odrobiną słodkiej papryki, pieprzem i solą, podsmażaj do zrumienienia. Następnie włóż na patelnię sznycle z indyka, wlej trochę wody (ok. 80 ml) i duś ok. 10 min. Na koniec dopraw mięso solą i w razie konieczności również pieprzem. Marchewkę i groszek umyj. Marchewkę obierz, pokrój w kosteczkę, przełóż do garnka, dodaj groszek, zalej wodą (tylko tyle, żeby przykryła warzywa), dorzuć ½ łyżeczki cukru, ⅓ łyżeczki soli i gotuj ok. 10 min. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zasmaż na złoty kolor. Zasmażkę przełóż do garnka z warzywami, wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw marchewkę z groszkiem solą i pieprzem. Ziemniaki umyj, obierz i gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Już ugotowane odcedź, dodaj do nich masło, mleko, sól i potłucz je tłuczkiem do ziemniaków na gładkie purée.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru