Nadziewany udziec indyczy. Sposób na soczyste i miękkie mięso

"Udziec indyczy nadziewany to niezwykle apetyczne danie. Duża ilość różnorodnych składników sprawia, że potrawa jest bardzo aromatyczna, syta i efektownie wygląda. Jeśli nie macie pomysłu na ciekawy rodzinny obiad, to szczerze polecam" - pisze autorka bloga "Gotuj ze mną".

Nadziewany udziec indyczy. Sposób na soczyste i miękkie mięsoNadziewany udziec indyczy. Sposób na soczyste i miękkie mięso
Alina Jasińska

Składniki

  • udziec indyczy bez kości około 700 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pęczek świeżego tymianku
  • 300 g sera owczego lub sera typu feta
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 g fasoli szparagowej, świeżej lub mrożonej
  • 4 cebule, obrane, pokrojone na ćwiartki
  • 4 pomidory pokrojone w kostkę
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • bawełniana nić do obwiązania mięsa

Przepis

  • Czosnek przecisnąć do miseczki przez praskę. Tymianek drobno posiekać. Ser pokroić w kostkę wymieszać z czosnkiem, tymiankiem, dodać sól, pieprz do smaku.
  • Mięso rozłożyć na desce, grubsze części postarać się rozciąć prze środek, tak aby powstał jednakowej grubości plaster mięsa.
  • Rozłożyć równomiernie wcześniej przygotowany farsz i zrolować. Na koniec obwiązać bawełnianą nicią. Natrzeć solą i pieprzem z każdej strony.
  • Rozgrzać na głębokiej patelni kilka łyżek oleju, włożyć mięso i podsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Dodać cebulę, zeszklić. Następnie wlać koncentrat pomidorowy i szklankę wody razem wymieszać.
  • Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, wyłożyć cząstki cebuli i wylać sos dookoła mięsa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
  • W międzyczasie obgotować fasolkę szparagową, w osolonej wodzie około 10 minut i przełożyć do mięsa razem z białą fasolą i pomidorami, posypać solą i pieprzem.
  • Ponownie przykryć i piec około 1 godz. do miękkości mięsa. Sprawdzać pod koniec pieczenia widelcem twardość mięsa. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i podpiec wierzch.
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami lub według własnego uznania.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟