Nadziewany udziec indyczy. Sposób na soczyste i miękkie mięso
"Udziec indyczy nadziewany to niezwykle apetyczne danie. Duża ilość różnorodnych składników sprawia, że potrawa jest bardzo aromatyczna, syta i efektownie wygląda. Jeśli nie macie pomysłu na ciekawy rodzinny obiad, to szczerze polecam" - pisze autorka bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- udziec indyczy bez kości około 700 g
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pęczek świeżego tymianku
- 300 g sera owczego lub sera typu feta
- 1 puszka białej fasoli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 g fasoli szparagowej, świeżej lub mrożonej
- 4 cebule, obrane, pokrojone na ćwiartki
- 4 pomidory pokrojone w kostkę
- kilka łyżek oleju
- sól, pieprz
- bawełniana nić do obwiązania mięsa
- Czosnek przecisnąć do miseczki przez praskę. Tymianek drobno posiekać. Ser pokroić w kostkę wymieszać z czosnkiem, tymiankiem, dodać sól, pieprz do smaku.
- Mięso rozłożyć na desce, grubsze części postarać się rozciąć prze środek, tak aby powstał jednakowej grubości plaster mięsa.
- Rozłożyć równomiernie wcześniej przygotowany farsz i zrolować. Na koniec obwiązać bawełnianą nicią. Natrzeć solą i pieprzem z każdej strony.
- Rozgrzać na głębokiej patelni kilka łyżek oleju, włożyć mięso i podsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Dodać cebulę, zeszklić. Następnie wlać koncentrat pomidorowy i szklankę wody razem wymieszać.
- Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, wyłożyć cząstki cebuli i wylać sos dookoła mięsa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
- W międzyczasie obgotować fasolkę szparagową, w osolonej wodzie około 10 minut i przełożyć do mięsa razem z białą fasolą i pomidorami, posypać solą i pieprzem.
- Ponownie przykryć i piec około 1 godz. do miękkości mięsa. Sprawdzać pod koniec pieczenia widelcem twardość mięsa. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i podpiec wierzch.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami lub według własnego uznania.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze