Nadziewany udziec indyczy. Sposób na soczyste i miękkie mięso

"Udziec indyczy nadziewany to niezwykle apetyczne danie. Duża ilość różnorodnych składników sprawia, że potrawa jest bardzo aromatyczna, syta i efektownie wygląda. Jeśli nie macie pomysłu na ciekawy rodzinny obiad, to szczerze polecam" - pisze autorka bloga "Gotuj ze mną".

Nadziewany udziec indyczy. Sposób na soczyste i miękkie mięsoNadziewany udziec indyczy. Sposób na soczyste i miękkie mięso
Alina Jasińska

Składniki

  • udziec indyczy bez kości około 700 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pęczek świeżego tymianku
  • 300 g sera owczego lub sera typu feta
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 g fasoli szparagowej, świeżej lub mrożonej
  • 4 cebule, obrane, pokrojone na ćwiartki
  • 4 pomidory pokrojone w kostkę
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • bawełniana nić do obwiązania mięsa

Przepis

  • Czosnek przecisnąć do miseczki przez praskę. Tymianek drobno posiekać. Ser pokroić w kostkę wymieszać z czosnkiem, tymiankiem, dodać sól, pieprz do smaku.
  • Mięso rozłożyć na desce, grubsze części postarać się rozciąć prze środek, tak aby powstał jednakowej grubości plaster mięsa.
  • Rozłożyć równomiernie wcześniej przygotowany farsz i zrolować. Na koniec obwiązać bawełnianą nicią. Natrzeć solą i pieprzem z każdej strony.
  • Rozgrzać na głębokiej patelni kilka łyżek oleju, włożyć mięso i podsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Dodać cebulę, zeszklić. Następnie wlać koncentrat pomidorowy i szklankę wody razem wymieszać.
  • Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, wyłożyć cząstki cebuli i wylać sos dookoła mięsa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
  • W międzyczasie obgotować fasolkę szparagową, w osolonej wodzie około 10 minut i przełożyć do mięsa razem z białą fasolą i pomidorami, posypać solą i pieprzem.
  • Ponownie przykryć i piec około 1 godz. do miękkości mięsa. Sprawdzać pod koniec pieczenia widelcem twardość mięsa. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i podpiec wierzch.
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami lub według własnego uznania.
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał