Nadziewany udziec indyczy. Sposób na soczyste i miękkie mięso
"Udziec indyczy nadziewany to niezwykle apetyczne danie. Duża ilość różnorodnych składników sprawia, że potrawa jest bardzo aromatyczna, syta i efektownie wygląda. Jeśli nie macie pomysłu na ciekawy rodzinny obiad, to szczerze polecam" - pisze autorka bloga "Gotuj ze mną".
Alina Jasińska
- Czas przygotowania: 90-120 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Dania mięsne
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- udziec indyczy bez kości około 700 g
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 duży pęczek świeżego tymianku
 - 300 g sera owczego lub sera typu feta
 - 1 puszka białej fasoli
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 - 500 g fasoli szparagowej, świeżej lub mrożonej
 - 4 cebule, obrane, pokrojone na ćwiartki
 - 4 pomidory pokrojone w kostkę
 - kilka łyżek oleju
 - sól, pieprz
 - bawełniana nić do obwiązania mięsa
 
Przepis
- Czosnek przecisnąć do miseczki przez praskę. Tymianek drobno posiekać. Ser pokroić w kostkę wymieszać z czosnkiem, tymiankiem, dodać sól, pieprz do smaku.
 - Mięso rozłożyć na desce, grubsze części postarać się rozciąć prze środek, tak aby powstał jednakowej grubości plaster mięsa.
 - Rozłożyć równomiernie wcześniej przygotowany farsz i zrolować. Na koniec obwiązać bawełnianą nicią. Natrzeć solą i pieprzem z każdej strony.
 - Rozgrzać na głębokiej patelni kilka łyżek oleju, włożyć mięso i podsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Dodać cebulę, zeszklić. Następnie wlać koncentrat pomidorowy i szklankę wody razem wymieszać.
 - Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, wyłożyć cząstki cebuli i wylać sos dookoła mięsa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
 - W międzyczasie obgotować fasolkę szparagową, w osolonej wodzie około 10 minut i przełożyć do mięsa razem z białą fasolą i pomidorami, posypać solą i pieprzem.
 - Ponownie przykryć i piec około 1 godz. do miękkości mięsa. Sprawdzać pod koniec pieczenia widelcem twardość mięsa. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i podpiec wierzch.
 - Podawać z pieczonymi ziemniakami lub według własnego uznania.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl