Indyk w aromatycznym sosie cebulowym z tymiankiem

Przepyszny aromatyczny sos i soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Brzmi apetycznie? Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na rodzinny obiad. Przepis z bloga "Daylicooking"

Indyk w sosie cebulowym z tymiankiemIndyk w sosie cebulowym z tymiankiem
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1 średnia pierś z indyka
  • 3 średnie cebule
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 lekko czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • mąka pszenna do obsypania mięsa

Przepis

  • Cebule obrać i pokroić w cienkie piórka. Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać i rozetrzeć z odrobiną soli. Można również przecisnąć czosnek przez praskę.
  • Garnek (najlepiej z grubszym dnem) rozgrzać, dodać 1 łyżkę oleju i pokrojoną cebulę.
  • Mieszając co chwilę podsmażyć cebulę na złoty kolor. Powinna równomiernie się zrumienić, ale nie przypalić, aby nie stałą się gorzka.
  • Do podsmażonej cebuli wlać około pół szklanki wody, zmniejszyć ogień i mieszając dusić jeszcze chwilę aż cebula nabierze równomiernego koloru. Powinna stać się jasnobrązowa, a wtedy garnek zdjąć z ognia, dodać czosnek i wymieszać.
  • Pierś z indyka pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Można je lekko zbić tłuczkiem, ale nie jest to konieczne.
  • Po pokrojeniu przyprawić świeżo mielonym pieprzem, a następnie oprószyć dokładnie mąką.
  • Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu obsmażyć krótko wszystkie kawałki indyka. Po lekkim zrumienieniu ze wszystkich stron, przełożyć do garnka z cebulą i czosnkiem.
  • Garnek z mięsem ustawić na niewielkim ogniu, dolać około 200 ml wody, przyprawić solą. Całość dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut.
  • Tymianek nasypać w zagłębienie dłoni i lekko rozetrzeć palcami drugiej ręki. To pozwoli uwolnić więcej olejków eterycznych.
  • Do garnka z mięsem dodać masło wraz z roztartym tymiankiem – całość dusić jeszcze przez kilka minut. Na koniec przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką – u mnie sałata skropiona sosem vinaigrette.
Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem