Trwa ładowanie...
d1w40yr
24-04-2022 12:36

Indyk w aromatycznym sosie cebulowym z tymiankiem

Przepis

Przepyszny aromatyczny sos i soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Brzmi apetycznie? Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na rodzinny obiad. Przepis z bloga "Daylicooking"

d1w40yr
2.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 1 średnia pierś z indyka
  • 3 średnie cebule
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 lekko czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • mąka pszenna do obsypania mięsa
Przepis
  • Cebule obrać i pokroić w cienkie piórka. Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać i rozetrzeć z odrobiną soli. Można również przecisnąć czosnek przez praskę.
  • Garnek (najlepiej z grubszym dnem) rozgrzać, dodać 1 łyżkę oleju i pokrojoną cebulę.
  • Mieszając co chwilę podsmażyć cebulę na złoty kolor. Powinna równomiernie się zrumienić, ale nie przypalić, aby nie stałą się gorzka.
  • Do podsmażonej cebuli wlać około pół szklanki wody, zmniejszyć ogień i mieszając dusić jeszcze chwilę aż cebula nabierze równomiernego koloru. Powinna stać się jasnobrązowa, a wtedy garnek zdjąć z ognia, dodać czosnek i wymieszać.
  • Pierś z indyka pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Można je lekko zbić tłuczkiem, ale nie jest to konieczne.
  • Po pokrojeniu przyprawić świeżo mielonym pieprzem, a następnie oprószyć dokładnie mąką.
  • Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu obsmażyć krótko wszystkie kawałki indyka. Po lekkim zrumienieniu ze wszystkich stron, przełożyć do garnka z cebulą i czosnkiem.
  • Garnek z mięsem ustawić na niewielkim ogniu, dolać około 200 ml wody, przyprawić solą. Całość dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut.
  • Tymianek nasypać w zagłębienie dłoni i lekko rozetrzeć palcami drugiej ręki. To pozwoli uwolnić więcej olejków eterycznych.
  • Do garnka z mięsem dodać masło wraz z roztartym tymiankiem – całość dusić jeszcze przez kilka minut. Na koniec przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką – u mnie sałata skropiona sosem vinaigrette.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Indyk w aromatycznym sosie cebulowym z tymiankiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj