Indyk w aromatycznym sosie cebulowym z tymiankiem

Przepyszny aromatyczny sos i soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Brzmi apetycznie? Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na rodzinny obiad. Przepis z bloga "Daylicooking"

Indyk w sosie cebulowym z tymiankiemIndyk w sosie cebulowym z tymiankiem
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1 średnia pierś z indyka
  • 3 średnie cebule
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 lekko czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • mąka pszenna do obsypania mięsa

Przepis

  • Cebule obrać i pokroić w cienkie piórka. Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać i rozetrzeć z odrobiną soli. Można również przecisnąć czosnek przez praskę.
  • Garnek (najlepiej z grubszym dnem) rozgrzać, dodać 1 łyżkę oleju i pokrojoną cebulę.
  • Mieszając co chwilę podsmażyć cebulę na złoty kolor. Powinna równomiernie się zrumienić, ale nie przypalić, aby nie stałą się gorzka.
  • Do podsmażonej cebuli wlać około pół szklanki wody, zmniejszyć ogień i mieszając dusić jeszcze chwilę aż cebula nabierze równomiernego koloru. Powinna stać się jasnobrązowa, a wtedy garnek zdjąć z ognia, dodać czosnek i wymieszać.
  • Pierś z indyka pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Można je lekko zbić tłuczkiem, ale nie jest to konieczne.
  • Po pokrojeniu przyprawić świeżo mielonym pieprzem, a następnie oprószyć dokładnie mąką.
  • Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu obsmażyć krótko wszystkie kawałki indyka. Po lekkim zrumienieniu ze wszystkich stron, przełożyć do garnka z cebulą i czosnkiem.
  • Garnek z mięsem ustawić na niewielkim ogniu, dolać około 200 ml wody, przyprawić solą. Całość dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut.
  • Tymianek nasypać w zagłębienie dłoni i lekko rozetrzeć palcami drugiej ręki. To pozwoli uwolnić więcej olejków eterycznych.
  • Do garnka z mięsem dodać masło wraz z roztartym tymiankiem – całość dusić jeszcze przez kilka minut. Na koniec przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką – u mnie sałata skropiona sosem vinaigrette.

Wybrane dla Ciebie

Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia