Pieczona golonka z indyka. Soczyste mięso na obiad
Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na pieczoną golonkę z indyka. Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche. Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną jarzynką. Palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 5 małych, podobnej wielkości golonek z indyka (1,80 kg)
Marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej
- 1 płaska łyżeczka całego kminku
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 duże łyżki musztardy Dijon (bardzo ostrej)
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula czerwona
Ponadto:
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka korzeń
- świeża nać pietruszki
- świeży koperek
Sos sojowy mieszamy z musztardą, pieprzem, papryką i kminkiem. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kostkę i dodajemy do marynaty. Dokładamy ziela angielskie i mocno rozkruszone liście laurowe, całość mieszamy. Można dodać niewielką ilość soli.
Mięso myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacieramy marynatą (trochę cebuli z marynatą można włożyć pod skórkę). Przekładamy do pojemnika, zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia przygotowujemy dość długi kawałek rękawa foliowego do pieczenia, wiążemy go z jednej strony i wkładamy mięso z całą zawartością. Dodajemy obraną i pokrojoną w grubsze plastry marchewkę oraz pietruszkę. Wiążemy drugi koniec rękawa, przekładamy do żaroodpornego, otwartego naczynia.
Wstawiamy do piekarnika na środkowy lub niższy poziom. Pieczemy w 190 st. C przez ok. 90 min.
Po tym czasie wyciągamy brytfankę, rozcinamy rękaw i całą zawartość przekładamy do naczynia. Pieczemy jeszcze ok. 15 min, żeby nam się skórka przypiekła.
Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonek i mocy piekarnika. Przed wyciągnięciem należy sprawdzić, czy są miękkie. Przed podaniem dodajemy świeży koperek i pietruszkę.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze