Trwa ładowanie...
d1bjxpi
18-05-2020 11:52

Pieczona golonka z indyka. Soczyste mięso na obiad

Przepis

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na pieczoną golonkę z indyka. Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche. Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną jarzynką. Palce lizać!

d1bjxpi
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki
  • 5 małych, podobnej wielkości golonek z indyka (1,80 kg)

Marynata:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1 płaska łyżeczka całego kminku
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 duże łyżki musztardy Dijon (bardzo ostrej)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula czerwona

Ponadto:

  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka korzeń
  • świeża nać pietruszki
  • świeży koperek
Przepis

Sos sojowy mieszamy z musztardą, pieprzem, papryką i kminkiem. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kostkę i dodajemy do marynaty. Dokładamy ziela angielskie i mocno rozkruszone liście laurowe, całość mieszamy. Można dodać niewielką ilość soli.

Mięso myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacieramy marynatą (trochę cebuli z marynatą można włożyć pod skórkę). Przekładamy do pojemnika, zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki.

Następnego dnia przygotowujemy dość długi kawałek rękawa foliowego do pieczenia, wiążemy go z jednej strony i wkładamy mięso z całą zawartością. Dodajemy obraną i pokrojoną w grubsze plastry marchewkę oraz pietruszkę. Wiążemy drugi koniec rękawa, przekładamy do żaroodpornego, otwartego naczynia.

Wstawiamy do piekarnika na środkowy lub niższy poziom. Pieczemy w 190 st. C przez ok. 90 min.

Po tym czasie wyciągamy brytfankę, rozcinamy rękaw i całą zawartość przekładamy do naczynia. Pieczemy jeszcze ok. 15 min, żeby nam się skórka przypiekła.

Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonek i mocy piekarnika. Przed wyciągnięciem należy sprawdzić, czy są miękkie. Przed podaniem dodajemy świeży koperek i pietruszkę.

Pieczona golonka z indyka. Soczyste mięso na obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj