Pieczona golonka z indyka. Soczyste mięso na obiad

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na pieczoną golonkę z indyka. Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche. Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną jarzynką. Palce lizać!

Pieczona golonka z indykaPieczona golonka z indyka
Monika Lemko

Składniki

  • 5 małych, podobnej wielkości golonek z indyka (1,80 kg)

Marynata:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1 płaska łyżeczka całego kminku
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 duże łyżki musztardy Dijon (bardzo ostrej)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula czerwona

Ponadto:

  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka korzeń
  • świeża nać pietruszki
  • świeży koperek

Przepis

Sos sojowy mieszamy z musztardą, pieprzem, papryką i kminkiem. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kostkę i dodajemy do marynaty. Dokładamy ziela angielskie i mocno rozkruszone liście laurowe, całość mieszamy. Można dodać niewielką ilość soli.

Przepis

Mięso myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacieramy marynatą (trochę cebuli z marynatą można włożyć pod skórkę). Przekładamy do pojemnika, zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki.

Przepis

Następnego dnia przygotowujemy dość długi kawałek rękawa foliowego do pieczenia, wiążemy go z jednej strony i wkładamy mięso z całą zawartością. Dodajemy obraną i pokrojoną w grubsze plastry marchewkę oraz pietruszkę. Wiążemy drugi koniec rękawa, przekładamy do żaroodpornego, otwartego naczynia.

Przepis

Wstawiamy do piekarnika na środkowy lub niższy poziom. Pieczemy w 190 st. C przez ok. 90 min.

Przepis

Po tym czasie wyciągamy brytfankę, rozcinamy rękaw i całą zawartość przekładamy do naczynia. Pieczemy jeszcze ok. 15 min, żeby nam się skórka przypiekła.

Przepis

Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonek i mocy piekarnika. Przed wyciągnięciem należy sprawdzić, czy są miękkie. Przed podaniem dodajemy świeży koperek i pietruszkę.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥