Pieczona golonka z indyka. Soczyste mięso na obiad

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na pieczoną golonkę z indyka. Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche. Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną jarzynką. Palce lizać!

Pieczona golonka z indykaPieczona golonka z indyka
Monika Lemko

Składniki

  • 5 małych, podobnej wielkości golonek z indyka (1,80 kg)

Marynata:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1 płaska łyżeczka całego kminku
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 duże łyżki musztardy Dijon (bardzo ostrej)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula czerwona

Ponadto:

  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka korzeń
  • świeża nać pietruszki
  • świeży koperek

Przepis

Sos sojowy mieszamy z musztardą, pieprzem, papryką i kminkiem. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kostkę i dodajemy do marynaty. Dokładamy ziela angielskie i mocno rozkruszone liście laurowe, całość mieszamy. Można dodać niewielką ilość soli.

Przepis

Mięso myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacieramy marynatą (trochę cebuli z marynatą można włożyć pod skórkę). Przekładamy do pojemnika, zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki.

Przepis

Następnego dnia przygotowujemy dość długi kawałek rękawa foliowego do pieczenia, wiążemy go z jednej strony i wkładamy mięso z całą zawartością. Dodajemy obraną i pokrojoną w grubsze plastry marchewkę oraz pietruszkę. Wiążemy drugi koniec rękawa, przekładamy do żaroodpornego, otwartego naczynia.

Przepis

Wstawiamy do piekarnika na środkowy lub niższy poziom. Pieczemy w 190 st. C przez ok. 90 min.

Przepis

Po tym czasie wyciągamy brytfankę, rozcinamy rękaw i całą zawartość przekładamy do naczynia. Pieczemy jeszcze ok. 15 min, żeby nam się skórka przypiekła.

Przepis

Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonek i mocy piekarnika. Przed wyciągnięciem należy sprawdzić, czy są miękkie. Przed podaniem dodajemy świeży koperek i pietruszkę.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟