Muffinki z indykiem i sos pomidorowy. Szybko, smacznie i zdrowo
Muffinki to jedno z najprostszych do wykonania śniadań na wynos. Tym razem postawiłam na wersję wytrawną z dodatkiem indyka, pieczarek marynowanych i kukurydzy. Są pyszne, szczególnie podane z sosem z pomidorów i oliwek. Ten przepis możecie dowolnie modyfikować, zmieniając warzywne dodatki na to, co akurat macie w lodówce.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Muffinki:
- 165 g mąki orkiszowej jasnej
- × Pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- Pół łyżeczki zielonej czubrycy
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- × 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko (L)
- 3 łyżki oleju (45 ml)
- 200 ml maślanki
- 80 g wędzonej piersi indyka
- 100 g marynowanych pieczarek
- 60 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu)
- Dodatkowo: 10 silikonowych foremek na muffiny
Sos:
- Pół małej białej cebuli (30 g)
- 30 g zielonych oliwek bez pestek
- 130 g passaty pomidorowej
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- Szczypta suszonej bazylii
- Sól i pieprz do smaku
- 2 szczypty erytrolu
- 1 łyżeczka oleju do smażenia (5 g)
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra – dół). Przygotowujemy 2 duże miski. Do pierwszej wsypujemy mąkę, sypkie przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy.
- W drugiej misce łączymy trzepaczką jajko, olej i maślankę. Do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy łyżką tylko do ich połączenia. Indyka i pieczarki kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do ciasta razem z kukurydzą.
- Ciasto przekładamy do silikonowych foremek na muffiny, wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy 20–25 minut lub dłużej, do suchego patyczka. Studzimy na kratce kuchennej. Podajemy na zimno z dodatkiem sosu.
Sos:
- Cebulę i oliwki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę 4 minuty. Dodajemy oliwki i przesmażamy minutę. Wlewamy passatę, doprawiamy oregano, bazylią, solą, pieprzem i erytrolem. Gotujemy 5 minut do zredukowania sosu. Podajemy na zimno lub na ciepło.
Więcej smakowitych pomysłów na smaczne i dietetyczne posiłki znajdziecie w książce Malwiny Bareły "Lunchbox na każdy dzień. Fit Bento"
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze