Trwa ładowanie...
d3ar3l2
oprac. Katarzyna Gileta

Muffinki z indykiem i sos pomidorowy. Szybko, smacznie i zdrowo

Przepis

Muffinki to jedno z najprostszych do wykonania śniadań na wynos. Tym razem postawiłam na wersję wytrawną z dodatkiem indyka, pieczarek marynowanych i kukurydzy. Są pyszne, szczególnie podane z sosem z pomidorów i oliwek. Ten przepis możecie dowolnie modyfikować, zmieniając warzywne dodatki na to, co akurat macie w lodówce.

d3ar3l2
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Muffinki:

  • 165 g mąki orkiszowej jasnej
  • × Pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • Pół łyżeczki zielonej czubrycy
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • × 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko (L)
  • 3 łyżki oleju (45 ml)
  • 200 ml maślanki
  • 80 g wędzonej piersi indyka
  • 100 g marynowanych pieczarek
  • 60 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu)
  • Dodatkowo: 10 silikonowych foremek na muffiny

Sos:

  • Pół małej białej cebuli (30 g)
  • 30 g zielonych oliwek bez pestek
  • 130 g passaty pomidorowej
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • Szczypta suszonej bazylii
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 szczypty erytrolu
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia (5 g)
Przepis
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra – dół). Przygotowujemy 2 duże miski. Do pierwszej wsypujemy mąkę, sypkie przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy.
  • W drugiej misce łączymy trzepaczką jajko, olej i maślankę. Do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy łyżką tylko do ich połączenia. Indyka i pieczarki kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do ciasta razem z kukurydzą.
  • Ciasto przekładamy do silikonowych foremek na muffiny, wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy 20–25 minut lub dłużej, do suchego patyczka. Studzimy na kratce kuchennej. Podajemy na zimno z dodatkiem sosu.

Sos:

  • Cebulę i oliwki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę 4 minuty. Dodajemy oliwki i przesmażamy minutę. Wlewamy passatę, doprawiamy oregano, bazylią, solą, pieprzem i erytrolem. Gotujemy 5 minut do zredukowania sosu. Podajemy na zimno lub na ciepło.

Więcej smakowitych pomysłów na smaczne i dietetyczne posiłki znajdziecie w książce Malwiny Bareły "Lunchbox na każdy dzień. Fit Bento"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Muffinki z indykiem i sos pomidorowy. Szybko, smacznie i zdrowo
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3ar3l2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ar3l2
d3ar3l2
d3ar3l2
d3ar3l2
Więcej tematów
d3ar3l2