Indyk w pigwach. Sposób na soczyste i pełne smaku mięso

Na pożegnalną kolację 10 lutego 1945 roku liderzy Wielkiej Brytanii, Związku Radzieckiego i USA zjedli między innymi solonego śledzia, jesiotra w galarecie, morskiego okonia w sosie z szampana i udziec dzikiej kozy. Jedli też pieczone cietrzewie i kuropatwy, steki z mlecznego prosiaczka w sosie z młodej rzodkwi i przebój konferencji – indyka w pigwach i soku z pomarańczy. W Polsce nikt jeszcze nie wiedział, że nasz los został już przypieczętowany i że na ponad kolejne cztery dekady znajdziemy się w sowieckiej strefie wpływów. Na deser w Jałcie podano lody i petits fours – pięknie zdobione francuskie ciasteczka z ciasta biszkoptowego i marcepanu.

Indyk w pigwach. Sposób na soczyste i pełne smaku mięsoIndyk w pigwach. Sposób na soczyste i pełne smaku mięso
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g mięs z indyka (można przyrządzić samą wątróbkę, jak dla Stalina)
  • ½ kg pigwy
  • sól
  • curry
  • 100 ml naturalnego soku pomarańczowego
  • 2 orzechy włoskie

Przepis

  • Pigwy pokrój na plastry, obsmaż z obu stron na oleju, zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmaż mięso indyka, posól, posyp curry.
  • Po 5 minutach dołóż do mięsa pigwy, zalej wszystko sokiem pomarańczowym, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 6–7 minut.
  • Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca