Trwa ładowanie...
d33uq08
oprac. Katarzyna Gileta
04-11-2021 08:44

Indyk w pigwach. Sposób na soczyste i pełne smaku mięso

Przepis

Na pożegnalną kolację 10 lutego 1945 roku liderzy Wielkiej Brytanii, Związku Radzieckiego i USA zjedli między innymi solonego śledzia, jesiotra w galarecie, morskiego okonia w sosie z szampana i udziec dzikiej kozy. Jedli też pieczone cietrzewie i kuropatwy, steki z mlecznego prosiaczka w sosie z młodej rzodkwi i przebój konferencji – indyka w pigwach i soku z pomarańczy. W Polsce nikt jeszcze nie wiedział, że nasz los został już przypieczętowany i że na ponad kolejne cztery dekady znajdziemy się w sowieckiej strefie wpływów. Na deser w Jałcie podano lody i petits fours – pięknie zdobione francuskie ciasteczka z ciasta biszkoptowego i marcepanu.

d33uq08
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©nikolaydonetsk - stock.adobe.com
Składniki
  • 250 g mięs z indyka (można przyrządzić samą wątróbkę, jak dla Stalina)
  • ½ kg pigwy
  • sól
  • curry
  • 100 ml naturalnego soku pomarańczowego
  • 2 orzechy włoskie
Przepis
  • Pigwy pokrój na plastry, obsmaż z obu stron na oleju, zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmaż mięso indyka, posól, posyp curry.
  • Po 5 minutach dołóż do mięsa pigwy, zalej wszystko sokiem pomarańczowym, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 6–7 minut.
  • Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Przepis pochodzi z książki Witolda Szabłowskiego "Rosja od kuchni"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Indyk w pigwach. Sposób na soczyste i pełne smaku mięso
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
Share
d33uq08

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33uq08
d33uq08
d33uq08
d33uq08
Więcej tematów
d33uq08