Trwa ładowanie...
df0rco1
18-09-2020 12:51

Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnkiem

Przepis

Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnkiem doskonale sprawdzi się na pyszny obiad oraz po ostygnięciu jako dodatek do kanapki. Mięso z indyka jest bardzo wartościowe, niskokaloryczne i lekkostrawne oraz zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka. Przepis z bloga "Di bloguje".

df0rco1
4.5
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki
  • około 1,3 kg udźca z indyka (u mnie waga z kością, którą później wyjęłam)

Marynata:

  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki musztrady
  • 1 łyżka majeranku (płaska)
  • 1 łyżka papryki słodkiej (u mnie papryka wędzona)
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich

Dodatkowo:

  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
Przepis
  • Udziec należy umyć oraz dokładnie osuszyć i opcjonalnie ze środka usunąć kość.
  • (ięso można piec z kością. U mnie po wyjęciu kości delikatnie się rozpadało, więc wsadziłam je w siatkę. Udziec bez kości po upieczeniu lepiej kroi się w plastry.
  • Czosnek pokroić w słupki i naszpikować nim mięso.
  • W mięsie zrobić niewielkie nacięcia czubkiem noża oraz powpychać w nie kawałki czosnku.
  • Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso - również pod skórą.
  • Na wierzchu ułożyć listki laurowe.
  • Całość przykryć folią spożywczą oraz wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
  • Po tym czasie udziec przełożyć na naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Jeśli nie macie pokrywki, to można użyć folii aluminiowej.
  • Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie około 60-70 minut w 180 stopniach i na końcu 10 minut bez przykrycia, aby mięso ładnie się przyrumieniło.
Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj