Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnkiem
Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnkiem doskonale sprawdzi się na pyszny obiad oraz po ostygnięciu jako dodatek do kanapki. Mięso z indyka jest bardzo wartościowe, niskokaloryczne i lekkostrawne oraz zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka. Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- około 1,3 kg udźca z indyka (u mnie waga z kością, którą później wyjęłam)
Marynata:
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki musztrady
- 1 łyżka majeranku (płaska)
- 1 łyżka papryki słodkiej (u mnie papryka wędzona)
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżki ziół prowansalskich
Dodatkowo:
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- Udziec należy umyć oraz dokładnie osuszyć i opcjonalnie ze środka usunąć kość.
- (ięso można piec z kością. U mnie po wyjęciu kości delikatnie się rozpadało, więc wsadziłam je w siatkę. Udziec bez kości po upieczeniu lepiej kroi się w plastry.
- Czosnek pokroić w słupki i naszpikować nim mięso.
- W mięsie zrobić niewielkie nacięcia czubkiem noża oraz powpychać w nie kawałki czosnku.
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso - również pod skórą.
- Na wierzchu ułożyć listki laurowe.
- Całość przykryć folią spożywczą oraz wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie udziec przełożyć na naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Jeśli nie macie pokrywki, to można użyć folii aluminiowej.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie około 60-70 minut w 180 stopniach i na końcu 10 minut bez przykrycia, aby mięso ładnie się przyrumieniło.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze