Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnkiem

Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnkiem doskonale sprawdzi się na pyszny obiad oraz po ostygnięciu jako dodatek do kanapki. Mięso z indyka jest bardzo wartościowe, niskokaloryczne i lekkostrawne oraz zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka. Przepis z bloga "Di bloguje".

Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnkiemUdziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnkiem
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • około 1,3 kg udźca z indyka (u mnie waga z kością, którą później wyjęłam)

Marynata:

  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki musztrady
  • 1 łyżka majeranku (płaska)
  • 1 łyżka papryki słodkiej (u mnie papryka wędzona)
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich

Dodatkowo:

  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe

Przepis

  • Udziec należy umyć oraz dokładnie osuszyć i opcjonalnie ze środka usunąć kość.
  • (ięso można piec z kością. U mnie po wyjęciu kości delikatnie się rozpadało, więc wsadziłam je w siatkę. Udziec bez kości po upieczeniu lepiej kroi się w plastry.
  • Czosnek pokroić w słupki i naszpikować nim mięso.
  • W mięsie zrobić niewielkie nacięcia czubkiem noża oraz powpychać w nie kawałki czosnku.
  • Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso - również pod skórą.
  • Na wierzchu ułożyć listki laurowe.
  • Całość przykryć folią spożywczą oraz wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
  • Po tym czasie udziec przełożyć na naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Jeśli nie macie pokrywki, to można użyć folii aluminiowej.
  • Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie około 60-70 minut w 180 stopniach i na końcu 10 minut bez przykrycia, aby mięso ładnie się przyrumieniło.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary