Obiad do pracy z indykiem w roli głównej. Zdrowo i smacznie
Ryż z cukinią i kukurydzą to jeden z moich ulubionych sposobów na spożytkowanie ryżu z poprzedniego dnia. Delikatnie cytrusowy i orzeźwiający ryż przyjemnie współgra ze słodyczą kukurydzy. Do tak przygotowanego ryżu proponuję równie prosty dodatek w postaci indyka smażonego z ciecierzycą i papryką. Tu kropką nad "i' jest ocet balsamiczny i oregano.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Składniki na indyka:
• 1 czerwona cebula
• 2 ząbki czosnku
• 200 g piersi z indyka
• Pół czerwonej papryki
• Pół żółtej papryki
• 150 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki (waga po odcieku)
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• Sól
• Pieprz
• Olej
• 2 łyżki białego octu balsamicznego
• Posiekana natka pietruszki do posypania
Składniki na ryż z cukinią:
• 1 i ¼ szklanki ryżu długoziarnistego ugotowanego na sypko (np. basmati, jaśminowego)
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 mała cukinia (około 250–300 g)
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 80 g kukurydzy konserwowej lub ugotowanej (waga po odcieku)
• Pół cytryny
• Sól
• Pieprz
• Olej
• Listki bazylii do dekoracji
Cebulę siekamy w piórka. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Mięso kroimy w niedużą kostkę. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Paprykę kroimy w podłużne kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy indyka, krótko obsmażamy. Dodajemy czosnek i paprykę. Smażymy dalej przez około 7 minut, aż mięso przestanie być surowe w środku, a papryka lekko zmięknie (powinna w dalszym ciągu być sprężysta). Dodajemy ciecierzycę, mieszamy. Doprawiamy oregano i niewielką ilością soli. Wlewamy ocet balsamiczny. Podgrzewamy przez 2 minuty i przekładamy do miseczki. Po ostygnięciu wkładamy do pojemnika i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce. Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Dodajemy odciśniętą z nadmiaru soku cukinię. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, od czas do czasu mieszając. Cukinia powinna się smażyć, a nie dusić we własnym soku. Dokładamy ryż, koperek i odsączoną kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy i podgrzewamy przez 2–3 minuty. W razie potrzeby ryż polewamy niewielką ilością dobrej jakościowo oliwy. Po ostygnięciu ryż przekładamy do pudełka i dekorujemy listkami bazylii. Podajemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce. Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze