Makaron z warzywami i mięsem po chińsku
Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na pyszne danie z warzywami chińskimi i kawałkami mięsa indyka w aromatycznej marynacie. Danie jest proste w przygotowaniu, spróbuj i przekonaj się sam. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia chińska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- ½ kg filetu z indyka
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 1 opakowanie warzyw chińskich
- 10 dag sera żółtego
- olej do smażenia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól
Przepis
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładam do naczynia żaroodpornego.
- Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, doprawiam papryką ostrą, przyprawą do kurczaka, solą, wlewam sos sojowy oraz miód. Dokładanie mieszam i smażę 30 minut na rozgrzanym oleju, można podlać jedną szklanką wody.
- Pod koniec smażenia dodaję warzywa chińskie i 10 minut smażę.
- Po usmażeniu mięso z warzywami wykładam na makaron, posypuję żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Chwilkę zapiekam w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku w 180 st. - do chwili rozpuszczenia się sera.
- Zapiekanka gotowa.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl