Pieczona golonka z indyka. Zachwycisz domowników

Golonki z indyka w aromatycznej marynacie to doskonały pomysł na obiad. Można je podać z ziemniakami i surówką lub zajadać jedynie ze świeżym pieczywem. Pycha! Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

Pieczona golonka z indyka. Zachwycisz domownikówPieczona golonka z indyka. Zachwycisz domowników
Monika Lemko

Składniki

  • 4 małe golonki z indyka
  • ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże pokrojone na ćwiartki

Marynata:

  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Przepis

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć 15 min przed pieczeniem). Międzyczasie kilka razy przewracamy rękaw z golonką. Pieczemy w 185 st. C ok. 1,5 godz.

Przepis

Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonki. Ważne, żeby wszystkie były takie same. W połowie pieczenia można odwrócić worek.

Przepis

Żeby golonka była przyrumieniona, wystarczy pod koniec pieczenia rozciąć rękaw.

Przepis

Golonkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu. Sos, który powstał podczas pieczenia przelewamy do rondelka, wraz z cebulką, wyciągamy, ziele angielskie, liście laurowe i całość miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania kremowej konsystencji. Do sosu można na koniec dolać śmietanki 30 proc.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀