Trwa ładowanie...
d1bjxpi
20-03-2020 10:36

Pieczona golonka z indyka. Zachwycisz domowników

Przepis

Golonki z indyka w aromatycznej marynacie to doskonały pomysł na obiad. Można je podać z ziemniakami i surówką lub zajadać jedynie ze świeżym pieczywem. Pycha! Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

d1bjxpi
4.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki
  • 4 małe golonki z indyka
  • ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże pokrojone na ćwiartki

Marynata:

  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
Przepis

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć 15 min przed pieczeniem). Międzyczasie kilka razy przewracamy rękaw z golonką. Pieczemy w 185 st. C ok. 1,5 godz.

Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonki. Ważne, żeby wszystkie były takie same. W połowie pieczenia można odwrócić worek.

Żeby golonka była przyrumieniona, wystarczy pod koniec pieczenia rozciąć rękaw.

Golonkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu. Sos, który powstał podczas pieczenia przelewamy do rondelka, wraz z cebulką, wyciągamy, ziele angielskie, liście laurowe i całość miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania kremowej konsystencji. Do sosu można na koniec dolać śmietanki 30 proc.

Pieczona golonka z indyka. Zachwycisz domowników
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj