Pieczona golonka z indyka. Zachwycisz domowników

Golonki z indyka w aromatycznej marynacie to doskonały pomysł na obiad. Można je podać z ziemniakami i surówką lub zajadać jedynie ze świeżym pieczywem. Pycha! Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

Pieczona golonka z indyka. Zachwycisz domownikówPieczona golonka z indyka. Zachwycisz domowników
Monika Lemko

Składniki

  • 4 małe golonki z indyka
  • ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże pokrojone na ćwiartki

Marynata:

  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Przepis

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć 15 min przed pieczeniem). Międzyczasie kilka razy przewracamy rękaw z golonką. Pieczemy w 185 st. C ok. 1,5 godz.

Przepis

Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonki. Ważne, żeby wszystkie były takie same. W połowie pieczenia można odwrócić worek.

Przepis

Żeby golonka była przyrumieniona, wystarczy pod koniec pieczenia rozciąć rękaw.

Przepis

Golonkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu. Sos, który powstał podczas pieczenia przelewamy do rondelka, wraz z cebulką, wyciągamy, ziele angielskie, liście laurowe i całość miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania kremowej konsystencji. Do sosu można na koniec dolać śmietanki 30 proc.

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg