Pieczona golonka z indyka. Zachwycisz domowników
Golonki z indyka w aromatycznej marynacie to doskonały pomysł na obiad. Można je podać z ziemniakami i surówką lub zajadać jedynie ze świeżym pieczywem. Pycha! Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 4 małe golonki z indyka
- ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże pokrojone na ćwiartki
Marynata:
- 2 łyżki octu winnego
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- ½ łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć 15 min przed pieczeniem). Międzyczasie kilka razy przewracamy rękaw z golonką. Pieczemy w 185 st. C ok. 1,5 godz.
Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonki. Ważne, żeby wszystkie były takie same. W połowie pieczenia można odwrócić worek.
Żeby golonka była przyrumieniona, wystarczy pod koniec pieczenia rozciąć rękaw.
Golonkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu. Sos, który powstał podczas pieczenia przelewamy do rondelka, wraz z cebulką, wyciągamy, ziele angielskie, liście laurowe i całość miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania kremowej konsystencji. Do sosu można na koniec dolać śmietanki 30 proc.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze