Pieczona golonka z indyka. Zachwycisz domowników

Golonki z indyka w aromatycznej marynacie to doskonały pomysł na obiad. Można je podać z ziemniakami i surówką lub zajadać jedynie ze świeżym pieczywem. Pycha! Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

Pieczona golonka z indyka. Zachwycisz domownikówPieczona golonka z indyka. Zachwycisz domowników
Monika Lemko

Składniki

  • 4 małe golonki z indyka
  • ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże pokrojone na ćwiartki

Marynata:

  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Przepis

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć 15 min przed pieczeniem). Międzyczasie kilka razy przewracamy rękaw z golonką. Pieczemy w 185 st. C ok. 1,5 godz.

Przepis

Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonki. Ważne, żeby wszystkie były takie same. W połowie pieczenia można odwrócić worek.

Przepis

Żeby golonka była przyrumieniona, wystarczy pod koniec pieczenia rozciąć rękaw.

Przepis

Golonkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu. Sos, który powstał podczas pieczenia przelewamy do rondelka, wraz z cebulką, wyciągamy, ziele angielskie, liście laurowe i całość miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania kremowej konsystencji. Do sosu można na koniec dolać śmietanki 30 proc.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika