Ryż z duszonym indykiem w warzywach o nucie słodko ostrej
Pomysł na pyszny obiad z sezonowymi warzywami i indykiem. Tym sycącym daniem zachwycisz całą rodzinę. Jest zdrowy, niedrogi i jednopatelniowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 400 g filetu z indyka,
- 2 łyżki sosu sojowego grzybowego,
- 2 marchewki,
- 2 małe cukinie,
- 2 białe cebule,
- 200 g ryżu parboiled Cenos,
- pęczek szczypiorku,
- świeże listki mięty,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 2 listki świeżego lubczyku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego papryka ostra
Oczyszczony i osuszony filet z indyka kroimy na paski. Polewamy sosem sojowym, mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. Równocześnie gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w pióra, marchew i cukinię w słupki.
Na dużej patelni (głębokiej) rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z marchewką, dodajemy cukinię i całość podgrzewamy ok. 10 min, od czasu do czasu mieszamy. Można delikatnie oprószyć solą, żeby cukinia puściła sok. Dodajemy mięso i całość dusimy pod pokrywą, aż mięso zmięknie (czas zależy od grubości pokrojonego mięsa). Wszystkie zioła drobno siekamy, dodajemy do warzyw.
Na sam koniec dokładamy ugotowany ryż, mieszamy i dopiero doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Calosć pozostawiamy na kilka minut pod pokrywą, żeby smaki się połączyły
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze