Trwa ładowanie...
dsld78l
dsld78l

Ryż z duszonym indykiem w warzywach o nucie słodko ostrej

Przepis

Pomysł na pyszny obiad z sezonowymi warzywami i indykiem. Tym sycącym daniem zachwycisz całą rodzinę. Jest zdrowy, niedrogi i jednopatelniowy.

Oceń jako pierwszy:
dsld78l
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Ryż z duszonym indykiem w warzywach o nucie słodko ostrej 60
monikismakolyki.blogspot.com
Składniki
  • 400 g filetu z indyka,
  • 2 łyżki sosu sojowego grzybowego,
  • 2 marchewki,
  • 2 małe cukinie,
  • 2 białe cebule,
  • 200 g ryżu parboiled Cenos,
  • pęczek szczypiorku,
  • świeże listki mięty,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 2 listki świeżego lubczyku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego papryka ostra
Przepis

Oczyszczony i osuszony filet z indyka kroimy na paski. Polewamy sosem sojowym, mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. Równocześnie gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w pióra, marchew i cukinię w słupki.
Na dużej patelni (głębokiej) rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z marchewką, dodajemy cukinię i całość podgrzewamy ok. 10 min, od czasu do czasu mieszamy. Można delikatnie oprószyć solą, żeby cukinia puściła sok. Dodajemy mięso i całość dusimy pod pokrywą, aż mięso zmięknie (czas zależy od grubości pokrojonego mięsa). Wszystkie zioła drobno siekamy, dodajemy do warzyw.
Na sam koniec dokładamy ugotowany ryż, mieszamy i dopiero doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Calosć pozostawiamy na kilka minut pod pokrywą, żeby smaki się połączyły

Ryż z duszonym indykiem w warzywach o nucie słodko ostrej
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
dsld78l

Podziel się opinią

Share
dsld78l
dsld78l
dsld78l
dsld78l
dsld78l