Trwa ładowanie...
d322i7d
16-10-2020 15:13

Pieczone ziemniaki i roladki z indyka. Pyszny pomysł na szybki obiad

Przepis

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na pieczone ziemniaczki i roladki z indykiem i cukinią. To doskonała propozycja na rodzinny obiad, zarówno na co dzień, jak i od święta.

d322i7d
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki
  • 1,5 kg średniej wielkości młodych ziemniaków
  • olej rzepakowy z rozmarynem, oregano i bazylią
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • 6 szt. sznycli z fileta z piersi indyka
  • 1 średnia cukinia
  • pasta warzywna z grillowaną cukinią i curry
  • pasta warzywna z zielonym groszkiem i koperkiem

Ponadto:

  • pomidorki koktajlowe
  • cebulka dymka
  • lubczyk
Przepis
  • Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy i nacinamy na cienkie plasterki po długości i szerokości (nie przecinając do końca - ziemniaka kładziemy na łyżkę i nożem nacinamy, cięcia zatrzymają się na brzegach łyżki). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wkładamy ziemniaki, które delikatnie polewamy olejem rzepakowym, oprószamy, solą i pieprzem.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 st. C na około 50 minut (aż się zarumienią i będą miękkie).
  • W tym czasie przygotowujemy roladki. Cukinię kroimy w długie paski za pomocą nożyka do warzyw. Osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Mięso rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (najlepiej mięso włożyć między folię spożywczą), oprószamy solą, doprawiamy pieprzem.
  • Nakładamy 1 dużą łyżkę ulubionej pasty, którą rozprowadzamy równomiernie na całym płacie.
  • Następnie po długości układamy plasterki cukinii.
  • Zaczynając od węższej strony, zwijamy mięso na roladę. Folię aluminiową smarujemy olejem rzepakowym, przekładamy na nią roladę i zawijamy ją jak cukierek, mocniej skręcając końcówki.
  • Czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami mięsa, używając obydwu past, podanych w składnikach.
  • Rolady wkładamy do piernika (gdzie pieką się ziemniaki) na ok. 20 min.
  • Ziemniaki podajemy z roladkami i świezymi warzywami, np. pomidorkami koktajlowymi.
Pieczone ziemniaki i roladki z indyka. Pyszny pomysł na szybki obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj