Gnocchi i ragù z kaczki. Przepyszny sposób na rodzinny obiad
Gnocchi to włoski odpowiednik polskich kopytek. Ziemniaczane kluseczki doskonale komponują się z mięsnymi sosami. Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami", proponuje gnocchi z winnym ragu z kaczki. Obiad palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ragù:
- 2 nogi kaczki
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 posiekana marchewka
- 1 łodyga selera drobno pokrojona
- 1 czosnek drobno pokrojony
- 100 ml wina Cabernet Sauvignon
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 50 ml wody
- 200 ml bulionu z kurczaka
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka tymianku
- sól morska i pieprz
- parmezan świeżo starty
Gnocchi:
- 1,2 kg ziemniaków
- 500 g mąki
- 100 g startego parmezanu
- 2 jajka
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- sól
Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kaczkę na średnim ogniu, aż zrumieni się z obu stron – około 10 minut.
Odłóż mięso na talerz. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, marchewkę, seler i czosnek. Wlej czerwone wino i zredukuj alkohol ok. 5-8 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę i bulion z kurczaka i mieszając zagotuj. Dodaj nogi kaczki, liść laurowy i tymianek. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Wyjmij kacze nogi i oddziel mięso od kości. Włóż mięso na patelnię, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu – 20 minut. Dodaj trochę dodatkowego bulionu, jeśli potrzeba. Przykryj i odstaw z ognia.
Ziemniaki obierz i ugotuj. Przeciśnij przez praskę do miski. Zrób dołek w środku i dodaj parmezan, jajka, oliwę, sól i połowę mąki. Dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabianie ciasta, stopniowo dodając resztę mąki. Wyłóż je na omączony blat i wyrabiaj ok. 10 minut – ciasto powinno być nieco elastyczne i nie powinno się kleić.
Odrywaj kawałki ciasta, turlaj z nich długie wałki,krój na porcje i formuj gnocchi. Posypuj je mąką, aby się nie kleiły. Przygotuj garnek z wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj niewielką ilość gnocchi na raz. Wyławiaj je łyżką cedzakową i przekładaj na durszlak. Po ugotowaniu wszystkich wymieszaj z niewielką ilością oliwy, aby się nie posklejały. Podziel gnocchi na cztery talerze, połącz z kaczym ragu i posyp startym parmezanem. Podawaj z winem!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze