Trwa ładowanie...
d30npbl
24-04-2019 12:38

Gnocchi i ragù z kaczki. Przepyszny sposób na rodzinny obiad

Przepis

Gnocchi to włoski odpowiednik polskich kopytek. Ziemniaczane kluseczki doskonale komponują się z mięsnymi sosami. Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami", proponuje gnocchi z winnym ragu z kaczki. Obiad palce lizać!

d30npbl
2.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki

Ragù:

  • 2 nogi kaczki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 posiekana marchewka
  • 1 łodyga selera drobno pokrojona
  • 1 czosnek drobno pokrojony
  • 100 ml wina Cabernet Sauvignon
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 50 ml wody
  • 200 ml bulionu z kurczaka
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól morska i pieprz
  • parmezan świeżo starty

Gnocchi:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 500 g mąki
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 jajka
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • sól
Przepis

Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kaczkę na średnim ogniu, aż zrumieni się z obu stron – około 10 minut.
Odłóż mięso na talerz. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, marchewkę, seler i czosnek. Wlej czerwone wino i zredukuj alkohol ok. 5-8 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, wodę i bulion z kurczaka i mieszając zagotuj. Dodaj nogi kaczki, liść laurowy i tymianek. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Wyjmij kacze nogi i oddziel mięso od kości. Włóż mięso na patelnię, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu – 20 minut. Dodaj trochę dodatkowego bulionu, jeśli potrzeba. Przykryj i odstaw z ognia.

Ziemniaki obierz i ugotuj. Przeciśnij przez praskę do miski. Zrób dołek w środku i dodaj parmezan, jajka, oliwę, sól i połowę mąki. Dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabianie ciasta, stopniowo dodając resztę mąki. Wyłóż je na omączony blat i wyrabiaj ok. 10 minut – ciasto powinno być nieco elastyczne i nie powinno się kleić.

Odrywaj kawałki ciasta, turlaj z nich długie wałki,krój na porcje i formuj gnocchi. Posypuj je mąką, aby się nie kleiły. Przygotuj garnek z wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj niewielką ilość gnocchi na raz. Wyławiaj je łyżką cedzakową i przekładaj na durszlak. Po ugotowaniu wszystkich wymieszaj z niewielką ilością oliwy, aby się nie posklejały. Podziel gnocchi na cztery talerze, połącz z kaczym ragu i posyp startym parmezanem. Podawaj z winem!

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Gnocchi i ragù z kaczki. Przepyszny sposób na rodzinny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d30npbl
d30npbl
d30npbl
d30npbl
Więcej tematów
d30npbl