Filet z łososia z ziemniaczanym puree i zielonymi szparagami
Szukacie pomysłu na elegancki, ale prosty w przygotowaniu obiad? Proponujemy łososia z młodymi ziemniaczkami, szparagami i aromatycznym sosem szafranowym. Palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- filet z łososia świeży - 900 g
- młode ziemniaki - 800 g
- szparagi zielone - 800 g
- śmietanka 30 proc. - 250 ml
- białe wino - 250 ml
- brandy - 60 ml
- mąka - 150 g
- masło - 250 g
- szafran nitki, rozmaryn, koperek
- 1 czerwona papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 por
- bulion warzywny - 500 ml
- olej do smażenia - 150 ml
- proszek do pieczenia - 7 g
- Szparagi skrócić do 1/3 długości. Pokroić papryczkę chili w cienkie paski i czosnek w talarki.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać chilli, czosnek i szparagi. Smażyć na małym ogniu do miękkości (ok. 15 min).
- Ziemniaki ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Dodać masło, śmietankę, koperek. Doprawić do smaku solą. Ozdobić cienko pokrojonym podsmażonym porem i zblanszowanym plastrem marchwi.
- Mąkę, wodę i proszek do pieczenia połączyć i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą.
- Łososia opłukać, usunąć skórę, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Filety z ryby obtoczyć w przygotowanym cieście. Usmażyć na oleju.
- Bulion zagotować, dolać wino i brandy. Gotować przez ok. 10 minut. Dolać śmietankę, masło i szafran. Gotować ok 10 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze