Trwa ładowanie...
dlbtyzu
08-06-2008 00:54

Filet z łososia z ziemniaczanym puree i zielonymi szparagami

Przepis

Szukacie pomysłu na elegancki, ale prosty w przygotowaniu obiad? Proponujemy łososia z młodymi ziemniaczkami, szparagami i aromatycznym sosem szafranowym. Palce lizać!

dlbtyzu
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • filet z łososia świeży - 900 g
  • młode ziemniaki - 800 g
  • szparagi zielone - 800 g
  • śmietanka 30 proc. - 250 ml
  • białe wino - 250 ml
  • brandy - 60 ml
  • mąka - 150 g
  • masło - 250 g
  • szafran nitki, rozmaryn, koperek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 por
  • bulion warzywny - 500 ml
  • olej do smażenia - 150 ml
  • proszek do pieczenia - 7 g
Przepis
  • Szparagi skrócić do 1/3 długości. Pokroić papryczkę chili w cienkie paski i czosnek w talarki.
  • Na patelni rozpuścić masło, dodać chilli, czosnek i szparagi. Smażyć na małym ogniu do miękkości (ok. 15 min).
  • Ziemniaki ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Dodać masło, śmietankę, koperek. Doprawić do smaku solą. Ozdobić cienko pokrojonym podsmażonym porem i zblanszowanym plastrem marchwi.
  • Mąkę, wodę i proszek do pieczenia połączyć i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą.
  • Łososia opłukać, usunąć skórę, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Filety z ryby obtoczyć w przygotowanym cieście. Usmażyć na oleju.
  • Bulion zagotować, dolać wino i brandy. Gotować przez ok. 10 minut. Dolać śmietankę, masło i szafran. Gotować ok 10 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Filet z łososia z ziemniaczanym puree i zielonymi szparagami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlbtyzu
dlbtyzu
dlbtyzu
dlbtyzu
Więcej tematów
dlbtyzu