WP
WP

Drożdżowy wieniec piernikowy. Piękna, jadalna ozdoba stołu - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.justmydelicious.com
Podziel się

Wieniec piernikowy będzie idealną ozdobą świątecznego stołu, przepysznym wypiekiem roznoszącym obłędny, piernikowy aromat wszędzie dookoła. To proste ciasto drożdżowe można wygodnie odrywać podczas przyjemnych pogawędek albo od razu pokroić. Świetnie komponuje się z rozgrzewającym grzańcem, kakao, herbatą lub kawą. Sprawdzony przepis z bloga "Just my delicious".

Składniki

Ciasto:

  • 200 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 100 g masła
  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • ok. 6-8 łyżek przyprawy do piernika (przepis na domową wersję znajdziesz TUTAJ)
Przepis

Mleko podgrzej, aż będzie letnie. Dodaj do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i pozostaw na 5 minut w spokoju. Po upływie tego czasu dodaj mleko wymieszane z drożdżami i cukrem do mąki, masła i jajka. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości na ok. 30-50 minut.

WP

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na kształt prostokąta (o grubości ok. 1,5-2 cm). Na jego powierzchni równomiernie rozsmaruj roztopione masło, obsyp je cukrem oraz przyprawą do piernika. Zwiń w rulon. Ciasto od jednej strony natnij w równych odstępach. Następnie uformuj okrąg tak, aby nacięcia były od zewnętrznej strony. Rozłóż je ładnie, tworząc wieniec. Piecz w 180 stopni C przez około 20-25 minut do czasu, aż ciasto będzie apetycznie złociste i aromatyczne.
Zobacz także: pyszne zapiekane ziemniaczki Hasselback

Polecamy wideo: ciasteczka cynamonowe

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP