Drożdżowy wieniec piernikowy. Piękna, jadalna ozdoba stołu
Wieniec piernikowy będzie idealną ozdobą świątecznego stołu, przepysznym wypiekiem roznoszącym obłędny, piernikowy aromat wszędzie dookoła. To proste ciasto drożdżowe można wygodnie odrywać podczas przyjemnych pogawędek albo od razu pokroić. Świetnie komponuje się z rozgrzewającym grzańcem, kakao, herbatą lub kawą. Sprawdzony przepis z bloga "Just my delicious".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 200 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 90 g miękkiego masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- 100 g masła
- ok. 1/2 szklanki cukru
- ok. 6-8 łyżek przyprawy do piernika (przepis na domową wersję znajdziesz TUTAJ)
Mleko podgrzej, aż będzie letnie. Dodaj do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i pozostaw na 5 minut w spokoju. Po upływie tego czasu dodaj mleko wymieszane z drożdżami i cukrem do mąki, masła i jajka. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości na ok. 30-50 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na kształt prostokąta (o grubości ok. 1,5-2 cm). Na jego powierzchni równomiernie rozsmaruj roztopione masło, obsyp je cukrem oraz przyprawą do piernika. Zwiń w rulon. Ciasto od jednej strony natnij w równych odstępach. Następnie uformuj okrąg tak, aby nacięcia były od zewnętrznej strony. Rozłóż je ładnie, tworząc wieniec. Piecz w 180 stopni C przez około 20-25 minut do czasu, aż ciasto będzie apetycznie złociste i aromatyczne.
Zobacz także: pyszne zapiekane ziemniaczki Hasselback
src="https://d.wpimg.pl/1315557960-644460227/hasselback.jpg"/>
Polecamy wideo: ciasteczka cynamonowe
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze