Trwa ładowanie...
d21x3o7
19-02-2021 09:12

Dodaj do masy serowej. Sernik wyjdzie nieziemsko kremowy i pyszny

Przepis

Przepyszny kremowy sernik z dodatkiem waniliowej chałwy przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości. Sernik jest niewiarygodnie puszysty i aksamitny. Dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d21x3o7
4.9
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Spód:

  • 250 g kakaowych herbatników (można również użyć naturalnych)
  • 90-100 g masła – roztopionego, ostudzonego

Masa serowa:

  • 1 kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 4 duże jajka
  • 200 g jogurtu typu greckiego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (około 65 g)
  • 300 g pokruszonej chałwy (użyłam waniliowej)

Polewa:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36 proc.
  • 300 g pokruszonej chałwy
  • troszkę chałwy do posypania (niekoniecznie)
Przepis

Spód:

  • Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, wlać roztopione masło, wymieszać.
  • Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Wielkości tortownicy 25 cm lub 24 cm, ale z brzegiem 8 cm.

Masa serowa:

  • Do miski przełożyć ser, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, jogurt i pokruszoną chałwę, wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Gotową masę serową wylać na spód w blaszce i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 st. C na funkcji góra-dół przez około 30 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 170 st. C i piec jeszcze przez około 40 minut.
  • Po upieczeniu sernik można zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 15 minut.
  • Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić go na około 2-3 godziny do ostudzenia.

Polewa:

  • Do rondelka wlać śmietankę, dodać pokruszoną chałwę, postawić na ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa trochę zgęstnieje i zrobi się jednolita (nie należy gotować i trzeba uważać, aby masy nie przypalić).
  • Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
  • Sernik odstawić, aż polewa ostygnie. Następnie wstawić go do lodówki na parę godzin, ja wstawiłam go na całą noc.
  • Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i zdjąć obręcz. Sernik można posypać jeszcze odrobiną chałwy.
Dodaj do masy serowej. Sernik wyjdzie nieziemsko kremowy i pyszny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj