Blok czekoladowy
Blok czekoladowy to deser, który z pewnością pamiętają osoby, które wychowywały się w PRL-u. To właśnie wtedy bloki czekoladowe były najpopularniejsze.
Każdy, kto wychowywał się w czasach PRL-u, najprawdopodobniej pamięta, że jedzenie było na kartki, a słodycze w domu były rzadkością. Rodzice starali się jednak, by na stołach raz na czas znalazł się słodki przysmak. Po niedzielnych obiadach dzieci domagały się słodkości, i właśnie wtedy gospodynie wyciągały z lodówki długo wyczekiwany blok czekoladowy. Robiony był w formie, której używało się także do wypiekania keksów. Blok kroiło się na kawałki, a następnie zajadało się nim. Zawsze był bardzo słodki, z dodatkiem pokruszonych herbatników oraz pysznych bakalii. Trudno było poprzestać na jednym kawałku, ponieważ smak takiego słodkiego specjału wciągał.
Dziś słodycze nie są już żadnym rarytasem. W sklepach znajdziemy całe półki wypełnione batonikami, cukierkami czy ciastkami. Blok czekoladowy warto jednak zrobić, by wrócić na chwile do smaków z dzieciństwa. Taki deser można także wykonać po to, by pokazać swoim dzieciom, jakie słodycze były dostępne kiedyś. Z pewnością najmłodszym z nas taki blok czekoladowy również zasmakuje.
Blok czekoladowy – przygotowanie
Zrobienie bloku czekoladowego nie jest ani trudne, ani bardzo czasochłonne. Wystarczy, że mamy w domu mleko w proszku, kakao, masło, cukier, wodę, herbatniki, rodzynki oraz orzechy włoskie i laskowe. Możemy wykorzystać także inne bakalie. Przygotujmy również rondel, mikser oraz podłużną formę do pieczenia.
Gdy wszystkie niezbędne składniki mamy przygotowane, możemy zacząć przygotowywać kakaową masę. Do rondelka wlewamy wodę i wrzucamy masło. Całość mieszamy i podgrzewamy, aż do momentu, w którym masło się roztopi. Wtedy do naczynia dodajemy cukier oraz kakao. Zawartość mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Wszystkie składniki powinny się idealnie połączyć.
Następnie musimy pokruszyć nasze herbatniki, najlepiej za pomocą drewnianego tłuczka. Później ciastka łączymy z masą kakaową, do naczynia dosypujemy także mleko w proszku. Całość miksujemy. Gdy masa będzie bardzo gęsta, możemy dodać nasze ulubione bakalie.
Po wymieszaniu całości brązowa masę przekładamy do podłużnej formy. Nie zapomnijmy dodać do niej całych herbatników, które będą przyjemnie chrupać podczas jedzenia. Na koniec dokładnie ugniećmy naszą masę (wilgotną dłonią lub tłuczkiem), a następnie wstawmy ją do lodówki na kilka godzin.