Trwa ładowanie...
darfvea

Cytryna

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Cytryna nie bez przyczyny kojarzy się przede wszystkim jako owoc zawierający witaminę C i który należy jeść w okresie przeziębienia. Jednak kulinarne zastosowanie cytryny nie ogranicza się tylko do funkcji leczniczej. Poza tym nie w każdej formie jest ona rzeczywiście zdrowa.

Pierwsze cytryny trafiły do Europy z Bliskiego Wschodu w średniowieczu. Wcześniej rosła prawdopodobnie w południowo-wschodniej Azji. Rozpowszechniła się bardzo szybko, gdyż zaczęto je uprawiać w prawie całym basenie Morza Śródziemnego, a za sprawą Krzysztofa Kolumba trafiły do Ameryki.

Cytryna ma kwaśny smak, dlatego stosowana jest głównie jako dodatek np. do sałatek, gdzie wykorzystywana jest ich skórka lub kilka kropel soku dla złamania smaku. Podobnie rzecz ma się z rybami, które niejednokrotnie są skrapiane sokiem z cytryny, aby zneutralizować rybi zapach.
Częściej jednak owoce cytryny spożywane są w celu odbudowania odporności. Zawierają bowiem dużo dobroczynnych witamin C i B1 a także kwas cytrynowy. Jej dobroczynny wpływ dostrzeżono już w XVIII w. i we flocie angielskiej wprowadzono obowiązkowo 30 g soku z cytryny dziennie dla każdego marynarza. W efekcie prawie zupełnie wyeliminowano problem szkorbutu, czyli choroby wywołanej niedoborem witaminy C.

Cytryna często jest dodawana do gorącej herbaty, jednak nie jest to dobra praktyka. Przede wszystkim w gorącej temperaturze ginie większość witaminy C. Poza tym, jeśli zaparzamy herbatę z fusów i wrzucimy do szklanki plaster cytryny, wytworzy się wówczas szkodliwy dla zdrowia cytrynian glinu. Aby tego uniknąć, należy dodać cytrynę, kiedy napój już wystygnie.

Ciekawą opcją, która pozwala inaczej spojrzeć na te zdrowotne owoce, są cytryny kiszone. Jest to dodatek do potraw charakterystyczny dla kuchni państw Maghrebu, popularny szczególnie w Maroku. Świeże cytryny są przecinane na czworo i nacierane solą, a następnie układane ciasno w naczyniu. Owoce zalewane są przegotowaną wodą, po czym szczelnie się je zakrywa i odstawia na miesiąc.

Przy kupnie świeżych cytryn należy zwracać uwagę na ich skórkę. Im jest gładsza i bardziej jaskrawożółta, tym większe prawdopodobieństwo, że owoc będzie miał więcej soku. W temperaturze pokojowej cytryny zachowują świeżość przez 1-2 tygodnie, a trzymane w lodówce mogą przetrwać nawet do 6 tygodni.

darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj