Domowy syrop daktylowy. Naturalna słodycz

Daktyle coraz częściej pojawiają się w polskich kuchniach. Słodkie i wartościowe produkty mogą być świetną bazą do przygotowania domowego syropu, który warto używać jako naturalnego słodziku.

Domowy syrop daktylowy. Naturalna słodyczDomowy syrop daktylowy. Naturalna słodycz
ShirinKader

Składniki

  • 500 g daktyli bez pestek (im mniej suche, tym lepsze)
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

Składniki

Do wykonania syropu potrzeba również będzie cienka apteczna gaza lub kawałek tetry

Przepis

Daktyle płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy 3 szklankami gorącej wody i odstawiamy na 2-3 godz. Dokładnie rozgniatamy daktyle tłuczkiem do ziemniaków, po czym przecedzamy je przez gazę, najlepiej do głębszej patelni z jak najgrubszym dnem. Pozostałą w gazie daktylową pulpę zawijamy w ciasny węzeł i jeszcze raz z całej siły wyciskamy nad patelnią – z dobrze wyciśniętych daktyli nie powinna już spaść ani kropla cieczy. Chcąc uzyskać syrop o przejrzystej konsystencji (bez drobinek czy nitek z daktyli), czynność z odcedzaniem możemy powtórzyć, z tym że należy użyć nowej gazy. "Daktylową wodę" podgrzewamy na jak najmniejszym ogniu – często mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliła ani nie zaczęła wrzeć. Chwilę przed zagotowaniem zdejmujemy patelnię z gazu, czekamy chwilę i ponownie stawiamy na gaz. Podgrzewanie powinno zająć ok. 15-20 minut. Po tym czasie syrop zgęstnieje i uzyska konsystencję zbliżoną do miodu. Po lekkim wystudzeniu syrop przelewamy do butelki lub słoika.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru