Domowy syrop daktylowy. Naturalna słodycz
Daktyle coraz częściej pojawiają się w polskich kuchniach. Słodkie i wartościowe produkty mogą być świetną bazą do przygotowania domowego syropu, który warto używać jako naturalnego słodziku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 500 g daktyli bez pestek (im mniej suche, tym lepsze)
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
Do wykonania syropu potrzeba również będzie cienka apteczna gaza lub kawałek tetry
Daktyle płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy 3 szklankami gorącej wody i odstawiamy na 2-3 godz. Dokładnie rozgniatamy daktyle tłuczkiem do ziemniaków, po czym przecedzamy je przez gazę, najlepiej do głębszej patelni z jak najgrubszym dnem. Pozostałą w gazie daktylową pulpę zawijamy w ciasny węzeł i jeszcze raz z całej siły wyciskamy nad patelnią – z dobrze wyciśniętych daktyli nie powinna już spaść ani kropla cieczy. Chcąc uzyskać syrop o przejrzystej konsystencji (bez drobinek czy nitek z daktyli), czynność z odcedzaniem możemy powtórzyć, z tym że należy użyć nowej gazy. "Daktylową wodę" podgrzewamy na jak najmniejszym ogniu – często mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliła ani nie zaczęła wrzeć. Chwilę przed zagotowaniem zdejmujemy patelnię z gazu, czekamy chwilę i ponownie stawiamy na gaz. Podgrzewanie powinno zająć ok. 15-20 minut. Po tym czasie syrop zgęstnieje i uzyska konsystencję zbliżoną do miodu. Po lekkim wystudzeniu syrop przelewamy do butelki lub słoika.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze