Rurki z kremem w wersji wegańskiej. Pyszny pomysł na deser

Doskonałe ciasto, pyszny krem i cukier puder. Kruche, maślane i rozpływające się w ustach rurki to deser idealny. Czy można zrobić takie same w wersji roślinnej? Paweł Ochman, bloger "Weganon", udowadnia w swojej książce, że można.

Rurki z kremem w wersji wegańskiej. Pyszny pomysł na deserRurki z kremem w wersji wegańskiej. Pyszny pomysł na deser
oprac. Magda Pomorska

Ciasto

  • 2½ szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
  • ¾ szklanki śmietanki roślinnej (np. domowa sojowa)
  • 2 łyżki nierafinowanego cukru pudru
  • 100 g ciekłego oleju kokosowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem

  • 2 puszki mleka kokosowego 400 g (o zawartości 17 proc. tłuszczu i 75 proc. kokosa), wstawiona na 1–2 dni do lodówki
  • 1 łyżka nierafinowanego cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka z 1 cytryny

Przepis

Ciasto
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, aż powstanie gładkie ciasto. Wałkować na grubość 2–3 mm. Wykrawać paski szerokości około 1 cm. Długość zależy od metalowych tutek do rurek. Nawijać paski na rurki tak, by ciasto nachodziło lekko na siebie. Wstawiać do lodówki na 10 minut. Układać na papierze do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Lekko przestudzić i zdjąć z metalowych rurek. Postępować tak, aż skończy się ciasto.

Przepis

Krem
Z puszek wyjąć tylko białą, stałą część mleka kokosowego. Dokładnie ubić z cukrem. Dodać wanilię i skórkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego, a następnie nadziać nim puste rurki. Można ozdobić owocami i posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się