Tarta gruszkowa na kruchym cieście. Pyszne ciasto na jesień

Jedną z najstarszych odmian gruszy jest Konferencja, niezmienne uznawana za niezawodną. Wywodzi się z Anglii, a w Zachodniej Europie rozpowszechniła się pod koniec XIX w. W Polsce jednak rozpoczęto jej uprawę znacznie później, bo w latach 70. XX w. Szybko stała się jedną z najbardziej cenionych odmian jesiennych, polecanych do uprawy amatorskiej i produkcji towarowej. Jej owoce są soczyste, słodkie i smaczne. Są świetną alternatywą dla jabłek w jesiennej tarcie. Sprawdzony przepis z bloga "Tanio-Szybko-Smacznie".

Tarta gruszkowa na kruchym cieście. Pyszne ciasto na jesieńTarta gruszkowa na kruchym cieście. Pyszne ciasto na jesień
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 80 g masła
  • 60 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 132 g brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 3 jajka
  • 1 cytryna (sok oraz skórka)
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 kg dojrzałych gruszek

Przepis

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem oraz cukrem z waniliowym. Dodajemy 2 jajka, śmietanę, skórkę z cytryny i 3 łyżki miękkiego masła. Ubijamy mikserem na gładką masę i przekładamy do formy na tartę (średnica ok. 25 cm).

Przepis

Gruszki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Część plasterków odkładamy do dekoracji. Pozostałe umieszczamy w cieście i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Przepis

Pozostałe masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Ubijamy mikserem jajko i dodajemy łyżkę roztopionego masła oraz 3 łyżki cukru. Ubijamy na gładką masę.

Przepis

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na wierzch masę jajeczną. Na wierzchu układamy na około plasterki gruszek, skrapiamy je resztą roztopionego masła i resztą cukru. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Piekarnik powinien mieć niższą temperaturę – 170 stopni C. Gruszki powinny się przyrumienić. Podajemy wraz z gałką lodów waniliowych.
Zobacz także: czekoladowe ciastko lava cake

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯