Trwa ładowanie...
d21x3o7
01-11-2017 08:47

Tarta gruszkowa na kruchym cieście. Pyszne ciasto na jesień

Przepis

Jedną z najstarszych odmian gruszy jest Konferencja, niezmienne uznawana za niezawodną. Wywodzi się z Anglii, a w Zachodniej Europie rozpowszechniła się pod koniec XIX w. W Polsce jednak rozpoczęto jej uprawę znacznie później, bo w latach 70. XX w. Szybko stała się jedną z najbardziej cenionych odmian jesiennych, polecanych do uprawy amatorskiej i produkcji towarowej. Jej owoce są soczyste, słodkie i smaczne. Są świetną alternatywą dla jabłek w jesiennej tarcie. Sprawdzony przepis z bloga "Tanio-Szybko-Smacznie".

d21x3o7
5.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
tanio-szybko-smacznie.pl
Źródło: tanio-szybko-smacznie.pl
Składniki
  • 80 g masła
  • 60 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 132 g brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 3 jajka
  • 1 cytryna (sok oraz skórka)
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 kg dojrzałych gruszek
Przepis

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem oraz cukrem z waniliowym. Dodajemy 2 jajka, śmietanę, skórkę z cytryny i 3 łyżki miękkiego masła. Ubijamy mikserem na gładką masę i przekładamy do formy na tartę (średnica ok. 25 cm).

Gruszki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Część plasterków odkładamy do dekoracji. Pozostałe umieszczamy w cieście i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Pozostałe masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Ubijamy mikserem jajko i dodajemy łyżkę roztopionego masła oraz 3 łyżki cukru. Ubijamy na gładką masę.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na wierzch masę jajeczną. Na wierzchu układamy na około plasterki gruszek, skrapiamy je resztą roztopionego masła i resztą cukru. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Piekarnik powinien mieć niższą temperaturę – 170 stopni C. Gruszki powinny się przyrumienić. Podajemy wraz z gałką lodów waniliowych.
Zobacz także: czekoladowe ciastko lava cake
src="https://d.wpimg.pl/1618858449--329909157/lava-cake.jpg"/>

Polecamy wideo: tarta z warzywami

Tarta gruszkowa na kruchym cieście. Pyszne ciasto na jesień
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj