Gruszki pięknej Heleny. Wyśmienity deser we francuskim stylu
Ten słynny deser pięknie prezentuje się na stole, wspaniale smakuje i jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. Nazwa pochodzi od tytułu operetki Jacques'a Offenbacha. Przedstawienie cieszyło się tak dużym powodzeniem, że restauratorzy i cukiernicy tworzyli dania nienawiązujące do imienia Heleny Trojańskiej. Gruszki gotowane w syropie i polane czekoladą po raz pierwszy podał Auguste Escoffier w 1865 roku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 dojrzałe gruszki (słodkie, ale niezbyt miękkie),
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- 4 kulki lodów waniliowych,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 25 g masła,
- 1,5 łyżki cukru,
- 50 ml brandy lub porto,
- 2 łyżki cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 1 laska wanilii,
- 1 laska cynamonu.
Gruszki obierz, pozostawiając ogonek. Usuń gniazda nasienne. W rondelku zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj cukier, sok z cytryny, wanilię i cynamon. Gruszki gotuj ok. 10 minut w pozycji pionowej do czasu, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło, brandy i wymieszaj. Gorące gruszki polej sosem i posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Obok ułóż lody.
Zobacz wideo: Babeczki z owocami sezonowymi
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze