Trwa ładowanie...
d2nh79p
Katarzyna Gileta
26-09-2017 09:29

Gruszki pięknej Heleny. Wyśmienity deser we francuskim stylu

Przepis

Ten słynny deser pięknie prezentuje się na stole, wspaniale smakuje i jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. Nazwa pochodzi od tytułu operetki Jacques'a Offenbacha. Przedstawienie cieszyło się tak dużym powodzeniem, że restauratorzy i cukiernicy tworzyli dania nienawiązujące do imienia Heleny Trojańskiej. Gruszki gotowane w syropie i polane czekoladą po raz pierwszy podał Auguste Escoffier w 1865 roku.

d2nh79p
3.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 2 dojrzałe gruszki (słodkie, ale niezbyt miękkie),
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 4 kulki lodów waniliowych,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 25 g masła,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 50 ml brandy lub porto,
  • 2 łyżki cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 laska cynamonu.
Przepis

Gruszki obierz, pozostawiając ogonek. Usuń gniazda nasienne. W rondelku zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj cukier, sok z cytryny, wanilię i cynamon. Gruszki gotuj ok. 10 minut w pozycji pionowej do czasu, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło, brandy i wymieszaj. Gorące gruszki polej sosem i posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Obok ułóż lody.

Zobacz wideo: Babeczki z owocami sezonowymi

Gruszki pięknej Heleny. Wyśmienity deser we francuskim stylu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d2nh79p

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nh79p
d2nh79p
d2nh79p
d2nh79p
Więcej tematów
d2nh79p