Trwa ładowanie...
ddb569o
ddb569o
x-news/RUPTLY

Pstrąg pieczony z masłem ziołowym

Przepis

Kolejna odsłona cyklu "Ryba na piątek". Tym razem pyszne, świeże pstrągi. Upieczone w piekarniku z dodatkiem ziołowego masła będą smakować wybornie. Warto pamiętać, aby łuski ryby były błyszczące, skrzela lekko krwiste, a skóra jędrna. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Obiad gotowy".

4.0
(6 głosów)
Oceń:
ddb569o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Pstrąg pieczony z masłem ziołowym
www.obiadgotowy.pl
Pstrąg pieczony z masłem ziołowym
Składniki
  • 2 pstrągi
  • 50g masła
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Przepis

Ryby sprawić, z jednego boku skórę naciąć kilka razy. Masło wymieszać z pietruszką, listkami tymianku, posiekanymi 2 ząbkami czosnku, podzielić na pół, a każdej części ulepić podłużny klusek i włożyć do ryby. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki, włożyć w nacięcia na boku pstrągów, posypać solą i pieprzem, położyć plasterki cytryny. Ryby ułożyć na blasze posmarowanej oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 25-30 minut (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 180 stopni C. Podawać z cytryną.
Zobacz także: kiszone ogórki w prostym przepisie

Zobacz wideo: Jak rozpoznać świeżą rybę?

ddb569o
Pstrąg pieczony z masłem ziołowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
1
Share
ddb569o
ddb569o

ddb569o
ddb569o
ddb569o