Pstrąg pieczony z masłem ziołowym
Kolejna odsłona cyklu "Ryba na piątek". Tym razem pyszne, świeże pstrągi. Upieczone w piekarniku z dodatkiem ziołowego masła będą smakować wybornie. Warto pamiętać, aby łuski ryby były błyszczące, skrzela lekko krwiste, a skóra jędrna. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Obiad gotowy".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 2 pstrągi
- 50g masła
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- kilka gałązek tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- oliwa
Ryby sprawić, z jednego boku skórę naciąć kilka razy. Masło wymieszać z pietruszką, listkami tymianku, posiekanymi 2 ząbkami czosnku, podzielić na pół, a każdej części ulepić podłużny klusek i włożyć do ryby. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki, włożyć w nacięcia na boku pstrągów, posypać solą i pieprzem, położyć plasterki cytryny. Ryby ułożyć na blasze posmarowanej oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 25-30 minut (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 180 stopni C. Podawać z cytryną.
Zobacz także: kiszone ogórki w prostym przepisie
Zobacz wideo: Jak rozpoznać świeżą rybę?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze