Cytryny w syropie. Rozgrzewający dodatek do herbaty
Herbata z miodem i cytryną cudownie rozgrzewa i poprawia nastrój w pochmurny dzień. Pomoże też uchronić się przed jesiennymi infekcjami. A co powiecie na cytrynę w aromatycznym, korzennym syropie? Piękne pachnie i fantastycznie smakuje.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 5 dużych cytryn,
- 0,5 kg cukru,
- 0,5 l wody,
- 10 goździków,
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 laski cynamonu,
- 5 kawałków kandyzowanego lub świeżego imbiru.
Cytryny wyszoruj, sparz i pokrój na plasterki. Wodę zagotuj z cukrem i przyprawami. Wyparz małe słoiczki, osusz i poukładaj w nich plasterki cytryny. Zalej je syropem. Zakręć słoiczki. Pasteryzuj 15 minut.
Zobacz wideo: *Owoce, którycvh nie nalezy jeść jesienią i zimą *
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze