Sałatka jajeczna z anchois na chrupiącym chlebku. Szwedzki klasyk
Wiosenne przepisy Michała Godynia, szefa kuchni Ambasady Szwecji w Polsce, to inspiracja prosto z Kuchni Spotkań Ikea. Sałatka jajeczna z anchois podana na domowym chrupkim chlebie Knäckebröd sprawdzą się na przekąskę lub świąteczny, wielkanocny stół.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Sałatka:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 125 g filetów z anchois (bez zalewy)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 22 proc.
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka pasty kawiorowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka świeżego koperku, natki pietruszki oraz szczypiorku
- pieprz do smaku
Chlebek:
- 250 ml wody
- 200 g mąki żytniej
- 200 g mąki pszennej
- 125 g zakwasu żytniego
- 10 g drożdży
- 20 g syropu klonowego
- 13 g soli
Pokrój w kostkę ugotowane na twardo jajka, anchois, cebulę. Dodaj kwaśną śmietanę, pastę kawiorową, posiekany koperek, natkę pietruszki i szczypiorek. Całość skrop cytryną, dopraw do smaku pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Wszystkie składniki na chlebek umieść w mikserze planetarnym i miksuj na wolnych obrotach przez 15 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na uprzednio posypaną mąką deskę do krojenia lub stół. Pokrój ciasto na kilka mniejszych kawałków, każdy z nich osobno rozwałkuj na bardzo cienkie płaty o grubości około 3 milimetrów. Rozwałkowane ciasto pokrój na różne kształty i ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj wodą za pomocą pędzelka cukierniczego.
Opcjonalnie możesz je posypać ziarnami, np. lnu, pestkami dyni czy słonecznika. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piecz do zrumienienia, około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Na gotowym chrupkim chlebie ułóż sałatkę z anchois i jajek. Udekoruj np. gałązkami świeżego kopru.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze