Trwa ładowanie...
df0rco1
20-03-2018 09:31

Sałatka jajeczna z anchois na chrupiącym chlebku. Szwedzki klasyk

Przepis

Wiosenne przepisy Michała Godynia, szefa kuchni Ambasady Szwecji w Polsce, to inspiracja prosto z Kuchni Spotkań Ikea. Sałatka jajeczna z anchois podana na domowym chrupkim chlebie Knäckebröd sprawdzą się na przekąskę lub świąteczny, wielkanocny stół.

df0rco1
4.7
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
WP
Źródło: WP
Składniki

Sałatka:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 125 g filetów z anchois (bez zalewy)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 22 proc.
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka pasty kawiorowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżego koperku, natki pietruszki oraz szczypiorku
  • pieprz do smaku

Chlebek:

  • 250 ml wody
  • 200 g mąki żytniej
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g zakwasu żytniego
  • 10 g drożdży
  • 20 g syropu klonowego
  • 13 g soli
Przepis

Pokrój w kostkę ugotowane na twardo jajka, anchois, cebulę. Dodaj kwaśną śmietanę, pastę kawiorową, posiekany koperek, natkę pietruszki i szczypiorek. Całość skrop cytryną, dopraw do smaku pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Wszystkie składniki na chlebek umieść w mikserze planetarnym i miksuj na wolnych obrotach przez 15 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na uprzednio posypaną mąką deskę do krojenia lub stół. Pokrój ciasto na kilka mniejszych kawałków, każdy z nich osobno rozwałkuj na bardzo cienkie płaty o grubości około 3 milimetrów. Rozwałkowane ciasto pokrój na różne kształty i ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj wodą za pomocą pędzelka cukierniczego.

Opcjonalnie możesz je posypać ziarnami, np. lnu, pestkami dyni czy słonecznika. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piecz do zrumienienia, około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Na gotowym chrupkim chlebie ułóż sałatkę z anchois i jajek. Udekoruj np. gałązkami świeżego kopru.

Sałatka jajeczna z anchois na chrupiącym chlebku. Szwedzki klasyk
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
11

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj