Sałatka jajeczna z anchois na chrupiącym chlebku. Szwedzki klasyk

Wiosenne przepisy Michała Godynia, szefa kuchni Ambasady Szwecji w Polsce, to inspiracja prosto z Kuchni Spotkań Ikea. Sałatka jajeczna z anchois podana na domowym chrupkim chlebie Knäckebröd sprawdzą się na przekąskę lub świąteczny, wielkanocny stół.

Sałatka jajeczna z anchois na chrupiącym chlebku. Szwedzki klasykSałatka jajeczna z anchois na chrupiącym chlebku. Szwedzki klasyk
oprac. Magda Pomorska

Sałatka:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 125 g filetów z anchois (bez zalewy)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 22 proc.
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka pasty kawiorowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżego koperku, natki pietruszki oraz szczypiorku
  • pieprz do smaku

Chlebek:

  • 250 ml wody
  • 200 g mąki żytniej
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g zakwasu żytniego
  • 10 g drożdży
  • 20 g syropu klonowego
  • 13 g soli

Przepis

Pokrój w kostkę ugotowane na twardo jajka, anchois, cebulę. Dodaj kwaśną śmietanę, pastę kawiorową, posiekany koperek, natkę pietruszki i szczypiorek. Całość skrop cytryną, dopraw do smaku pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Przepis

Wszystkie składniki na chlebek umieść w mikserze planetarnym i miksuj na wolnych obrotach przez 15 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na uprzednio posypaną mąką deskę do krojenia lub stół. Pokrój ciasto na kilka mniejszych kawałków, każdy z nich osobno rozwałkuj na bardzo cienkie płaty o grubości około 3 milimetrów. Rozwałkowane ciasto pokrój na różne kształty i ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj wodą za pomocą pędzelka cukierniczego.

Przepis

Opcjonalnie możesz je posypać ziarnami, np. lnu, pestkami dyni czy słonecznika. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piecz do zrumienienia, około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Na gotowym chrupkim chlebie ułóż sałatkę z anchois i jajek. Udekoruj np. gałązkami świeżego kopru.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯