Sernik królewski z czekoladą. Bajeczne ciasto do kawy lub herbaty
Sernik królewski bowiem smakuje tak jak nazwa wskazuje - po królewsku. Różnie go nazywano: sernik trójwarstwowy, sernik z ciastem czekoladowym, ciasto sernikowe. Do kawy lub herbaty pasuje idealnie. Sprawdzony przepis z bloga "Obiad gotowy".
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 250g masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego lub śmietankowego
- 50 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok i skórka otarta z cytryny
- opcjonalnie: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa
Przepis
Mąkę, kakao, proszek i cukier wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do suchych składników, dodać śmietanę i zagnieść ciasto (jeśli będzie mocno się kleić, dosypać mąki). Z ciasta uformować 4 kule, owinąć folią i włożyć na godzinę do zamrażarki lub na noc do lodówki. Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać masło, cukier, sok i skórkę z cytryny, żółtka jaj, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Dodać rodzynki lub skórkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.
Formę (22x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dwa kawałki ciasta zetrzeć na dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na dnie formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Formę z ciastem wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Na ciasto wyłożyć masę serową, z wierzchu zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 45 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu studzić przez godzinę przy uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: wuzetka domowym sposobem