Popękane ciasteczka cytrynowe. Proste i pyszne
Ciasteczka na szybko to smaczna propozycja na słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek. Cytrynowe popękane ciastka posmakują wszystkim fanom prostych wypieków. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Igraszki losu".
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Sok z 1/2 cytryny
- Około 2/3 szklanki cukru pudru
Przepis
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – odstawiamy do wystygnięcia. W misce ubijamy na puszystą masę jajka wraz z cukrem i skórką cytrynową. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i ostudzoną masę czekoladowo- maślaną – wszystko miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 45 -60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukier puder wsypujemy na talerzyk. Łyżeczka nabieramy porcję ciasta i formujemy w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę starannie obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zachowując między ciastkami odstępy. Gotowe ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12-14 minut. Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę i zostawiamy do przestygnięcia.
Zobacz także: makowiec z kruszonką