Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem. Ciasto na jesienny podwieczorek
Jesienny wypiek pełen jabłek z dodatkiem migdałów, orzechów i dużej ilości rodzynek i miodu. Szarlotka jest bardzo smaczna i aromatyczna, podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Połączenie kruchego spodu, miękkich jabłek i chrupiącej warstwy wymaga nakładu pracy, ale wygląd i smak ciasta rekompensują włożony trud. Sprawdzony przepis prosto z bloga pełnego domowych słodyczy "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 120 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pakowanie cukru wanilinowego 16 g
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc.
- 130 g masła
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100-150 g rodzynek
- około 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
Wierzch:
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 50 g cukru
- około 70-80 g płatków migdałowych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mleka
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania
Na mąkę przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką. Dodać jajko, śmietanę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy (można również wymieszać łyżką i rękoma zagnieść ciasto). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. Ze schłodzonego ciasta oderwać 2/3 i rozwałkować, podsypując mąką, na okrąg (wielkość tortownicy) o średnicy 23 cm lub 24 cm. Ciastem wyłożyć blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.
Nadzienie: jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier i wsypać rodzynki, podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi. Dusić rodzynki przez około 2-3 minuty. Następnie dodać jabłka, wymieszać i smażyć owoce, aż zmiękną (tylko proszę za długo nie smażyć, żeby nie zaczęły się rozpadać). Zdjąć z ognia. Pozostałem ciastem (1/3 z całości, która została) wyłożyć brzeg tortownicy, proszę wyłożyć brzeg tak do połowy wysokości tortownicy. Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i wyłożyć nadzienie z jabłek, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem i szczyptą goździków.
Do rondelka po jabłkach wsypać cukier, dodać miód, mleko i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać płatki migdałowe i wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, wymieszać i masę migdałową wyłożyć na wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra – dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika, 15 minut przed końcem pieczenia proszę nakryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekło. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Szarlotkę przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Polecamy wideo "Małej Cukierenki": łaciaty jabłecznik
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze