Trwa ładowanie...
d4hcys9
18-10-2017 13:08

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem. Ciasto na jesienny podwieczorek

Przepis

Jesienny wypiek pełen jabłek z dodatkiem migdałów, orzechów i dużej ilości rodzynek i miodu. Szarlotka jest bardzo smaczna i aromatyczna, podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Połączenie kruchego spodu, miękkich jabłek i chrupiącej warstwy wymaga nakładu pracy, ale wygląd i smak ciasta rekompensują włożony trud. Sprawdzony przepis prosto z bloga pełnego domowych słodyczy "Mała Cukierenka".

d4hcys9
3.9
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 120 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc.
  • 130 g masła

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100-150 g rodzynek
  • około 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków

Wierzch:

  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g cukru
  • około 70-80 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mleka

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania
Przepis

Na mąkę przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką. Dodać jajko, śmietanę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy (można również wymieszać łyżką i rękoma zagnieść ciasto). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. Ze schłodzonego ciasta oderwać 2/3 i rozwałkować, podsypując mąką, na okrąg (wielkość tortownicy) o średnicy 23 cm lub 24 cm. Ciastem wyłożyć blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia.

Nadzienie: jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier i wsypać rodzynki, podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi. Dusić rodzynki przez około 2-3 minuty. Następnie dodać jabłka, wymieszać i smażyć owoce, aż zmiękną (tylko proszę za długo nie smażyć, żeby nie zaczęły się rozpadać). Zdjąć z ognia. Pozostałem ciastem (1/3 z całości, która została) wyłożyć brzeg tortownicy, proszę wyłożyć brzeg tak do połowy wysokości tortownicy. Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i wyłożyć nadzienie z jabłek, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem i szczyptą goździków.

Do rondelka po jabłkach wsypać cukier, dodać miód, mleko i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać płatki migdałowe i wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, wymieszać i masę migdałową wyłożyć na wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra – dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika, 15 minut przed końcem pieczenia proszę nakryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekło. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Szarlotkę przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Polecamy wideo "Małej Cukierenki": łaciaty jabłecznik

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem. Ciasto na jesienny podwieczorek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

21
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4hcys9
d4hcys9
d4hcys9
d4hcys9
Więcej tematów
d4hcys9