Jesienny sernik z figami. Zachwyci całą rodzinę
Poezja na talerzu - tak można określić sernik z dodatkiem świeżych fig. Delikatna masa serowa, kruche ciasto i świeże owoce to połączenie, które zachwyci nawet największych łasuchów. Przepis pochodzi z bloga "Królestwo garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto krucho-drożdżowe:
- 500 g mąki krupczatki,
- 150 g cukru pudru,
- 150 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 60 g drożdży,
- 125 ml gęstej śmietany,
- skórka otarta z jednej cytryny.
Masa serowa:
- 2 jajka,
- 100 gram cukru pudru,
- 50 gram masła,
- 400 gram startego sera białego półtłustego,
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
- szczypta soli,
- 6 świeżych fig.
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i razem z pozostałymi składnikami na ciasto włożyć do malaksera. Szybko, krótko zmiksować, wyłożyć na blat i rozwałkować na placek o wymiarach 20 x 30 cm. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć pokrojone w ćwiartki figi skórką do dołu. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Masło utrzeć, aż powstanie puszysty krem, dalej ucierając, dodawać kolejno: żółtka i cukier puder, a następnie skórkę pomarańczową i partiami ser. Białka ubić na pulchną pianę, podczas ubijania dodać szczyptę soli. Wymieszać delikatnie białka z masą serową i wyłożyć na ciasto z figami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50-60 minut.
Zobacz wideo: Domowa drożdżówka z wiśniami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze