Trwa ładowanie...
d18m55u
24-10-2017 09:16

Jesienny sernik z figami. Zachwyci całą rodzinę

Przepis

Poezja na talerzu - tak można określić sernik z dodatkiem świeżych fig. Delikatna masa serowa, kruche ciasto i świeże owoce to połączenie, które zachwyci nawet największych łasuchów. Przepis pochodzi z bloga "Królestwo garów".

d18m55u
5.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki

Ciasto krucho-drożdżowe:

  • 500 g mąki krupczatki,
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 60 g drożdży,
  • 125 ml gęstej śmietany,
  • skórka otarta z jednej cytryny.

Masa serowa:

  • 2 jajka,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 50 gram masła,
  • 400 gram startego sera białego półtłustego,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • szczypta soli,
  • 6 świeżych fig.
Przepis

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i razem z pozostałymi składnikami na ciasto włożyć do malaksera. Szybko, krótko zmiksować, wyłożyć na blat i rozwałkować na placek o wymiarach 20 x 30 cm. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć pokrojone w ćwiartki figi skórką do dołu. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Masło utrzeć, aż powstanie puszysty krem, dalej ucierając, dodawać kolejno: żółtka i cukier puder, a następnie skórkę pomarańczową i partiami ser. Białka ubić na pulchną pianę, podczas ubijania dodać szczyptę soli. Wymieszać delikatnie białka z masą serową i wyłożyć na ciasto z figami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50-60 minut.

Zobacz wideo: Domowa drożdżówka z wiśniami

Jesienny sernik z figami. Zachwyci całą rodzinę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18m55u
d18m55u
d18m55u
d18m55u
Więcej tematów
d18m55u