ycipk-45623x
ycipk-45623x

Ciasto brzoskwiniowa chmurka. Warstwowe pyszności na specjalne okazje

Przepis

Ciasto z brzoskwiniami na kremie śmietanowym z galaretkami. Całość pyszna, wilgotna, delikatnie cytrynowa. Na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu nie jest trudne, a smakuje wyśmienicie. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Trwa ładowanie...
ycipk-45623x
Zdjęcie www.malacukierenka.pl
Podziel się
Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 6 sporych łyżek mąki pszennej – 110 g (użyłam tortowej)
  • 3 łyżki kakao bez cukru
  • 1 szklanka cukru

Krem:

  • 1 galaretka brzoskwiniowa w proszku
  • 1 galaretka malinowa w proszku
  • 500 ml gorącej wody
  • 1200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Dodatkowo:

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
ycipk-45623x
Przepis

Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać na wierzch jajecznej masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem: obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia (papier proszę włożyć z powrotem do blaszki), z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę. Biszkopt przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop. Do około 230 ml syropu dodać sok z cytryny, wymieszać i nasączyć połową ponczu biszkopt w blaszce.
Brzoskwinie pokroić na kawałeczki. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać lekko tężejącą galaretkę. Do kremu dodać skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Do większej ilości kremu dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać. Krem z brzoskwiniami wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu.

Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Wierzch kremu ozdobiłam przy pomocy ząbkowanej packi do kremu (skrobak). Ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Ciasto podawać pokrojone na spore prostokąty.
Zobacz także: kremowy sernik zebratu wstaw treść

Polecamy wideo "Małej Cukierenki": Ciasto Puszek Toffi z Krówką

ycipk-45623x
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-45623x
ycipk-45623x