Ciasto brzoskwiniowa chmurka. Warstwowe pyszności na specjalne okazje
Ciasto z brzoskwiniami na kremie śmietanowym z galaretkami. Całość pyszna, wilgotna, delikatnie cytrynowa. Na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu nie jest trudne, a smakuje wyśmienicie. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 6 jajek – osobno żółtka i białka
- 6 sporych łyżek mąki pszennej – 110 g (użyłam tortowej)
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 1 szklanka cukru
Krem:
- 1 galaretka brzoskwiniowa w proszku
- 1 galaretka malinowa w proszku
- 500 ml gorącej wody
- 1200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Dodatkowo:
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać na wierzch jajecznej masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem: obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia (papier proszę włożyć z powrotem do blaszki), z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę. Biszkopt przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop. Do około 230 ml syropu dodać sok z cytryny, wymieszać i nasączyć połową ponczu biszkopt w blaszce.
Brzoskwinie pokroić na kawałeczki. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać lekko tężejącą galaretkę. Do kremu dodać skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Do większej ilości kremu dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać. Krem z brzoskwiniami wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu.
Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Wierzch kremu ozdobiłam przy pomocy ząbkowanej packi do kremu (skrobak). Ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Ciasto podawać pokrojone na spore prostokąty.
Zobacz także: kremowy sernik zebratu wstaw treść
src="https://d.wpimg.pl/1956731286-1350677006/sernik.jpg"/>
Polecamy wideo "Małej Cukierenki": Ciasto Puszek Toffi z Krówką
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze