Ciasto bananowo-kokosowe. Słodkości bez białego cukru
Naturalnie słodkie i bardzo proste. Ciasto, które różni się nieco od tradycyjnych propozycji, ma mniej kalorii, ale jest równie pyszne. To jeden z przepisów, które blogerka Gosia Wojas przygotowała podczas wyzwania dla blogerek w ramach Słodkiego Tygodnia Bez Cukru z bloga "Szczęśliwi bez cukru".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 3 średniej wielkości garście wiórków kokosowych,
- 8 świeżych miękkich daktyli (jeśli są suszone, trzeba je wcześniej namoczyć),
- 100 g namoczonych migdałów,
- szczypta soli,
- 200 ml (niecała szklanka) mleka kokosowego lub stała schłodzona część z puszkowanego mleka kokosowego,
- 3 łyżeczki agar agar,
- 6 dojrzałych bananów,
- cytryna,
- limonka,
- liofilizowana truskawka.
Wiórki kokosowe, daktyle, migdały i sól miksujemy wspólnie na lepką masę, następnie wylepiamy nią spód formy o średnicy około 20 cm. Wyciskamy sok z cytryny i limonki. Mleko kokosowe wlewamy do garnka, wsypując do niego 3 łyżeczki agaru, dokładnie wszystko mieszamy, następnie mleko doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. W momencie podgrzewania mleka, banany blendujemy razem z wcześniej wyciśniętym sokiem z cytrusów. Kiedy mleko zacznie bulgotać, zdejmujemy garnek z ognia. Do środka wlewamy masę bananową i dokładnie mieszamy. Gładką masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i posypujemy rozdrobnioną liofilizowaną truskawką. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 40 minut.
Zobacz także: piernikowe czekoladki bez cukru
src="https://d.wpimg.pl/249487927-196251222/pral.jpg"/>
Zobacz także wideo: Zjadamy cukier, choć o tym nie wiemy
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze