WP
WP

Ciasto bananowo-kokosowe. Słodkości bez białego cukru - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.szczesliwibezcukru.pl
Podziel się

Naturalnie słodkie i bardzo proste. Ciasto, które różni się nieco od tradycyjnych propozycji, ma mniej kalorii, ale jest równie pyszne. To jeden z przepisów, które blogerka Gosia Wojas przygotowała podczas wyzwania dla blogerek w ramach Słodkiego Tygodnia Bez Cukru z bloga "Szczęśliwi bez cukru".

Składniki
  • 3 średniej wielkości garście wiórków kokosowych,
  • 8 świeżych miękkich daktyli (jeśli są suszone, trzeba je wcześniej namoczyć),
  • 100 g namoczonych migdałów,
  • szczypta soli,
  • 200 ml (niecała szklanka) mleka kokosowego lub stała schłodzona część z puszkowanego mleka kokosowego,
  • 3 łyżeczki agar agar,
  • 6 dojrzałych bananów,
  • cytryna,
  • limonka,
  • liofilizowana truskawka.
Przepis

Wiórki kokosowe, daktyle, migdały i sól miksujemy wspólnie na lepką masę, następnie wylepiamy nią spód formy o średnicy około 20 cm. Wyciskamy sok z cytryny i limonki. Mleko kokosowe wlewamy do garnka, wsypując do niego 3 łyżeczki agaru, dokładnie wszystko mieszamy, następnie mleko doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. W momencie podgrzewania mleka, banany blendujemy razem z wcześniej wyciśniętym sokiem z cytrusów. Kiedy mleko zacznie bulgotać, zdejmujemy garnek z ognia. Do środka wlewamy masę bananową i dokładnie mieszamy. Gładką masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i posypujemy rozdrobnioną liofilizowaną truskawką. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 40 minut.
Zobacz także: piernikowe czekoladki bez cukru

WP

Zobacz także wideo: Zjadamy cukier, choć o tym nie wiemy

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP