Ciasto bananowo-kokosowe. Słodkości bez białego cukru

Naturalnie słodkie i bardzo proste. Ciasto, które różni się nieco od tradycyjnych propozycji, ma mniej kalorii, ale jest równie pyszne. To jeden z przepisów, które blogerka Gosia Wojas przygotowała podczas wyzwania dla blogerek w ramach Słodkiego Tygodnia Bez Cukru z bloga "Szczęśliwi bez cukru".

Ciasto bananowo-kokosowe. Słodkości bez białego cukruCiasto bananowo-kokosowe. Słodkości bez białego cukru
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 3 średniej wielkości garście wiórków kokosowych,
  • 8 świeżych miękkich daktyli (jeśli są suszone, trzeba je wcześniej namoczyć),
  • 100 g namoczonych migdałów,
  • szczypta soli,
  • 200 ml (niecała szklanka) mleka kokosowego lub stała schłodzona część z puszkowanego mleka kokosowego,
  • 3 łyżeczki agar agar,
  • 6 dojrzałych bananów,
  • cytryna,
  • limonka,
  • liofilizowana truskawka.

Przepis

Wiórki kokosowe, daktyle, migdały i sól miksujemy wspólnie na lepką masę, następnie wylepiamy nią spód formy o średnicy około 20 cm. Wyciskamy sok z cytryny i limonki. Mleko kokosowe wlewamy do garnka, wsypując do niego 3 łyżeczki agaru, dokładnie wszystko mieszamy, następnie mleko doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. W momencie podgrzewania mleka, banany blendujemy razem z wcześniej wyciśniętym sokiem z cytrusów. Kiedy mleko zacznie bulgotać, zdejmujemy garnek z ognia. Do środka wlewamy masę bananową i dokładnie mieszamy. Gładką masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i posypujemy rozdrobnioną liofilizowaną truskawką. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 40 minut.
Zobacz także: piernikowe czekoladki bez cukru

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru