Łosoś jurajski w sosie cytrynowym z gałązkami brokuła. Śródziemnomorskie pyszności
Łosoś jurajski duszony w soku z cytryny z dodatkiem brokułów i kaparów przywodzi na myśl wakacje nad Morzem Śródziemnym. Przepyszny pomysł na kolację z bloga Kuchennymi Drzwiami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 kawałki świeżego łososia jurajskiego
- 2 łyżki klarowanego masła
- 200 g brokułów gałązkowych z Sycylii
- 1/2 kostki dobrego masła
- 1 cytryna bio
- 1 łyżka kaparów
- sól i pieprz
Łososia i brokuły myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę klarowanego masła, łososia posypujemy pieprzem i smażymy – w środku powinien być różowy. Odstawiamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę klarowanego masła i wrzucamy brokuły, smażymy je na średnim ogniu, aż się zblanszują. Odstawiamy. Łososia zdejmujemy z patelni, myjemy ją, osuszamy i wkładamy 1/2 kostki masła. Masło roztapiamy, wlewamy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, dodajemy kapary, plasterki z drugiej połowy cytryny, sól i pieprz. Podgrzewamy wszystko przez 2 minuty i wkładamy łososia. Po kolejnych dwóch minutach dodajemy brokuły i wyłączamy grzanie. Posypujemy wszystko solą, pieprzem i podajemy.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze