Trwa ładowanie...
d44b92c
20-03-2018 08:40

Łosoś jurajski w sosie cytrynowym z gałązkami brokuła. Śródziemnomorskie pyszności

Przepis

Łosoś jurajski duszony w soku z cytryny z dodatkiem brokułów i kaparów przywodzi na myśl wakacje nad Morzem Śródziemnym. Przepyszny pomysł na kolację z bloga Kuchennymi Drzwiami.

d44b92c
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • 2 kawałki świeżego łososia jurajskiego
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 200 g brokułów gałązkowych z Sycylii
  • 1/2 kostki dobrego masła
  • 1 cytryna bio
  • 1 łyżka kaparów
  • sól i pieprz
Przepis

Łososia i brokuły myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę klarowanego masła, łososia posypujemy pieprzem i smażymy – w środku powinien być różowy. Odstawiamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę klarowanego masła i wrzucamy brokuły, smażymy je na średnim ogniu, aż się zblanszują. Odstawiamy. Łososia zdejmujemy z patelni, myjemy ją, osuszamy i wkładamy 1/2 kostki masła. Masło roztapiamy, wlewamy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, dodajemy kapary, plasterki z drugiej połowy cytryny, sól i pieprz. Podgrzewamy wszystko przez 2 minuty i wkładamy łososia. Po kolejnych dwóch minutach dodajemy brokuły i wyłączamy grzanie. Posypujemy wszystko solą, pieprzem i podajemy.

Łosoś jurajski w sosie cytrynowym z gałązkami brokuła. Śródziemnomorskie pyszności
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d44b92c
d44b92c
d44b92c
d44b92c
Więcej tematów
d44b92c