Zupa szpinakowa. Szybki patent na obiad

Szpinak w kuchni stwarza ogromne możliwości. Sprawdza się doskonale w przekąskach i sałatkach, ale także daniach głównych. Na obiad proponujemy pyszną i łatwą do przygotowania zupę z zielonymi listkami w roli głównej.

Zupa szpinakowa. Szybki patent na obiadZupa szpinakowa. Szybki patent na obiad
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 500 g świeżych liści,
  • 1 cebula,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 50 ml słodkiej śmietanki,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 g makaronu w kształcie ryżu,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka klarowanego masła,
  • sól, pieprz.

Przepis

Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij cebulkę z czosnkiem, dodaj chili, szpinak i duś przez chwilę. W bulionie ugotuj makaron. Dodaj szpinak, śmietankę i sok z cytryny. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja