Zupa szpinakowa. Szybki patent na obiad
Szpinak w kuchni stwarza ogromne możliwości. Sprawdza się doskonale w przekąskach i sałatkach, ale także daniach głównych. Na obiad proponujemy pyszną i łatwą do przygotowania zupę z zielonymi listkami w roli głównej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 500 g świeżych liści,
- 1 cebula,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 50 ml słodkiej śmietanki,
- 1/2 papryczki chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 g makaronu w kształcie ryżu,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka klarowanego masła,
- sól, pieprz.
Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij cebulkę z czosnkiem, dodaj chili, szpinak i duś przez chwilę. W bulionie ugotuj makaron. Dodaj szpinak, śmietankę i sok z cytryny. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zobacz wideo: Zupa z sezonowymi warzywami i kasza jaglaną
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze