Jabłka do słoików. Słodkie zapasy na zimę
Jabłka do słoików to klasyk wśród jesiennych przetworów. Można podać je z makaronem, ryżem, jako nadzienie do ciast, ale pysznie smakują też wyjadane prosto ze słoiczka. Sprawdzony przepis poleca "Just my delicious".
Paulina Krajewska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg jabłek
- 1/4 szkl wody
- 1 szkl cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- sok z 1 cytryny
- rodzynki
Przepis
Umyte pod bieżącą wodą, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zblenduj na mniejsze cząstki, wrzuć na głęboką patelnię z dodatkiem pozostałych składników i smaż do momentu ich całkowitego zmięknięcia. Następnie przełóż go do słoików, zakręć, postaw na wieczku, a kiedy ostygną przechowuj jak tradycyjne dżemy.
Przepis
Zobacz także: domowa drożdżówka z kakao - pyszna i prosta
Przepis
Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl