Jabłka do słoików. Słodkie zapasy na zimę
Jabłka do słoików to klasyk wśród jesiennych przetworów. Można podać je z makaronem, ryżem, jako nadzienie do ciast, ale pysznie smakują też wyjadane prosto ze słoiczka. Sprawdzony przepis poleca "Just my delicious".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 kg jabłek
- 1/4 szkl wody
- 1 szkl cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- sok z 1 cytryny
- rodzynki
Umyte pod bieżącą wodą, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zblenduj na mniejsze cząstki, wrzuć na głęboką patelnię z dodatkiem pozostałych składników i smaż do momentu ich całkowitego zmięknięcia. Następnie przełóż go do słoików, zakręć, postaw na wieczku, a kiedy ostygną przechowuj jak tradycyjne dżemy.
Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".
src="https://d.wpimg.pl/576205196--193871776/okladka-ksiazki.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze