Trwa ładowanie...
d1gfj40
25-11-2017 20:36

Ciasto krówka budyniowa z bananami na krakersach. Bez pieczenia

Przepis

Pyszne ciasto bez pieczenia. Warstwy to słone krakersy, krówkowa i budyniowa masa oraz banany. Ciasto jest ciekawe w smaku, słodkie od bananów i kajmaku oraz lekko słone od krakersów. Proste w przygotowaniu i w miarę szybkie, trzeba tylko poczekać, aż trochę przestygnie budyń. Sprawdzony przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d1gfj40
3.4
(108 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki
  • 1 l mleka
  • około 250 g krakersów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
  • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej, szklanka 250 ml)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 puszka masy krówkowej (około 450 g)

Wierzch:

  • 3-4 spore banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
  • 100 g płatków migdałowych
Przepis

Do 400 ml mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać masło, cukier, cukier z wanilią i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozmieszane mąki z budyniem i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Płatki migdałowe wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż ładnie się przyrumienią. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dno blaszki 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć krakersami.
Na krakersy przełożyć masę budyniową i wyrównać. Na masę budyniową wyłożyć znów krakersy. Do rondelka przełożyć masę krówkową i podgrzewać, mieszając, aż zrobi się płynna. Masę krówkową wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Banany pokroić w plasterki i skropić dobrze sokiem z cytryny. Banany poukładać na masie krówkowej. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, pastę waniliową i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Masę śmietanową wyłożyć na banany i wyrównać. Ciasto krówka budyniowa posypać płatkami migdałowymi i wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Zobacz także: ciasto makowe z kokosem, kremem i czekoladą

Polecamy wideo "Małej Cukierenki": Piernik na miodzie

Ciasto krówka budyniowa z bananami na krakersach. Bez pieczenia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

27
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gfj40
d1gfj40
d1gfj40
d1gfj40
Więcej tematów
d1gfj40