Ciasto krówka budyniowa z bananami na krakersach. Bez pieczenia
Pyszne ciasto bez pieczenia. Warstwy to słone krakersy, krówkowa i budyniowa masa oraz banany. Ciasto jest ciekawe w smaku, słodkie od bananów i kajmaku oraz lekko słone od krakersów. Proste w przygotowaniu i w miarę szybkie, trzeba tylko poczekać, aż trochę przestygnie budyń. Sprawdzony przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1 l mleka
- około 250 g krakersów
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
- 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej, szklanka 250 ml)
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 puszka masy krówkowej (około 450 g)
Wierzch:
- 3-4 spore banany
- sok z 1/2 cytryny
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 2-3 łyżki cukru pudru
- kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
- 100 g płatków migdałowych
Do 400 ml mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać masło, cukier, cukier z wanilią i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozmieszane mąki z budyniem i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Płatki migdałowe wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż ładnie się przyrumienią. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dno blaszki 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć krakersami.
Na krakersy przełożyć masę budyniową i wyrównać. Na masę budyniową wyłożyć znów krakersy. Do rondelka przełożyć masę krówkową i podgrzewać, mieszając, aż zrobi się płynna. Masę krówkową wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Banany pokroić w plasterki i skropić dobrze sokiem z cytryny. Banany poukładać na masie krówkowej. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, pastę waniliową i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Masę śmietanową wyłożyć na banany i wyrównać. Ciasto krówka budyniowa posypać płatkami migdałowymi i wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Zobacz także: ciasto makowe z kokosem, kremem i czekoladą
src="https://d.wpimg.pl/1915595953-377974312/mako.jpg"/>
Polecamy wideo "Małej Cukierenki": Piernik na miodzie
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze