Ciasto z bananami i kremem jogurtowym. Warstwowe pyszności do kawy
Pyszne ciasto z bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu, po schłodzeniu wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą. Sprawdzony przepis z bloga "Mała Cukierenka", w sam raz na uroczystość rodzinną lub świąteczny stół.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 120 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
- 100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jogurtowy:
- 800 g naturalnego jogurtu
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 6 łyżeczek żelatyny (20 g)
- 1 śnieżka + 200 ml schłodzonego mleka (można zastąpić śmietanką kremówką i ubić ją z fixem oraz dosłodzić do smaku cukrem pudrem)
- 6 bananów
- sok z cytryny
Polewa:
- 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- wiórki czekoladowe do posypania
Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki 25x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem jogurtowy: żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Do mleka dodać śnieżkę i ubić na gęstą masę (można śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru). Trzy banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Pozostałe banany pokroić w kostkę i również skropić sokiem z cytryny. Do jogurtu dodać cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie dodać ubitą śmietankę, dokładnie wymieszać. Na biszkopt w blaszce wylać 1/3 kremu jogurtowego i na wierzchu równomiernie poukładać połówki bananów. Polać je połową pozostałego kremu i przykryć drugim kawałkiem biszkoptu. Do pozostałego kremu dodać pokrojone w kostkę banany, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Polewa: do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę i wsypać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Następnie polać nią wierzch ciasta i udekorować wiórkami czekolady. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aż polewa stężeje.
Polecamy wideo "Małej Cukierenki": bogaty keks angielski
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze