Trwa ładowanie...
d2zsmfj
d2zsmfj

Tarta cytrynowa z cytrynową bezą

Przepis

Słodkie ciasto, kwaskowaty spód i pyszna beza. Smakuje wspaniale i pięknie wygląda. W przygotowaniu nie jest trudna. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

3.5
(24 głosy)
Oceń:
d2zsmfj
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Tarta cytrynowa z cytrynową bezą
www.malacukierenka.pl
Tarta cytrynowa z cytrynową bezą
Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 150 g schłodzonego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 3 żółtka

Nadzienie:

  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 4 białka
  • 160 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Przepis

Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na okrąg trochę większy od blaszki, użyłam formy do tarty o średnicy 28 cm z wyjmowanym dnem. Ciastem wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.

Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do miski i wymieszać mikserem do połączenia składników. Jajeczną masę wylać na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Białka na bezę krótko ubić, aż się spienią. Wsypać cukier. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny i ubijać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca, ubijać przez około 8-10 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.

Bezę wyłożyć na podopieczne ciasto. Np. robiąc przy brzegu tarty duże rozetki. Można też bezę wyłożyć przy pomocy łyżki. Tartę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 140 stopni C na funkcji termoobieg przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Zobacz także: ciasto pijak z brzoskwiniami i kokosem

Polecamy wideo: tarta z warzywami

Tarta cytrynowa z cytrynową bezą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2zsmfj

Podziel się opinią

32
5
Share
d2zsmfj
d2zsmfj

d2zsmfj
d2zsmfj
d2zsmfj