Tarta cytrynowa z cytrynową bezą

Słodkie ciasto, kwaskowaty spód i pyszna beza. Smakuje wspaniale i pięknie wygląda. W przygotowaniu nie jest trudna. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Tarta cytrynowa z cytrynową beząTarta cytrynowa z cytrynową bezą
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 150 g schłodzonego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 3 żółtka

Nadzienie:

  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 4 białka
  • 160 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Przepis

Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na okrąg trochę większy od blaszki, użyłam formy do tarty o średnicy 28 cm z wyjmowanym dnem. Ciastem wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.

Przepis

Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do miski i wymieszać mikserem do połączenia składników. Jajeczną masę wylać na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Przepis

Białka na bezę krótko ubić, aż się spienią. Wsypać cukier. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny i ubijać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca, ubijać przez około 8-10 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.

Przepis

Bezę wyłożyć na podopieczne ciasto. Np. robiąc przy brzegu tarty duże rozetki. Można też bezę wyłożyć przy pomocy łyżki. Tartę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 140 stopni C na funkcji termoobieg przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Zobacz także: ciasto pijak z brzoskwiniami i kokosem

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇