Tarta cytrynowa z cytrynową bezą
Słodkie ciasto, kwaskowaty spód i pyszna beza. Smakuje wspaniale i pięknie wygląda. W przygotowaniu nie jest trudna. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 150 g schłodzonego masła
- 70 g cukru pudru
- 3 żółtka
Nadzienie:
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- skórka starta z 1 cytryny
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 30 g mąki ziemniaczanej
Beza:
- 4 białka
- 160 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na okrąg trochę większy od blaszki, użyłam formy do tarty o średnicy 28 cm z wyjmowanym dnem. Ciastem wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.
Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do miski i wymieszać mikserem do połączenia składników. Jajeczną masę wylać na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Białka na bezę krótko ubić, aż się spienią. Wsypać cukier. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny i ubijać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca, ubijać przez około 8-10 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.
Bezę wyłożyć na podopieczne ciasto. Np. robiąc przy brzegu tarty duże rozetki. Można też bezę wyłożyć przy pomocy łyżki. Tartę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 140 stopni C na funkcji termoobieg przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Zobacz także: ciasto pijak z brzoskwiniami i kokosem
src="https://d.wpimg.pl/1862192550-555631344/cia.jpg"/>
Polecamy wideo: tarta z warzywami
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze