Trwa ładowanie...
d2hhaum
06-03-2018 19:50

Tarta cytrynowa z cytrynową bezą

Przepis

Słodkie ciasto, kwaskowaty spód i pyszna beza. Smakuje wspaniale i pięknie wygląda. W przygotowaniu nie jest trudna. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d2hhaum
4.7
(24 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 150 g schłodzonego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 3 żółtka

Nadzienie:

  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 4 białka
  • 160 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Przepis

Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na okrąg trochę większy od blaszki, użyłam formy do tarty o średnicy 28 cm z wyjmowanym dnem. Ciastem wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.

Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do miski i wymieszać mikserem do połączenia składników. Jajeczną masę wylać na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Białka na bezę krótko ubić, aż się spienią. Wsypać cukier. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny i ubijać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca, ubijać przez około 8-10 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.

Bezę wyłożyć na podopieczne ciasto. Np. robiąc przy brzegu tarty duże rozetki. Można też bezę wyłożyć przy pomocy łyżki. Tartę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 140 stopni C na funkcji termoobieg przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Zobacz także: ciasto pijak z brzoskwiniami i kokosem
src="https://d.wpimg.pl/1862192550-555631344/cia.jpg"/>

Polecamy wideo: tarta z warzywami

Tarta cytrynowa z cytrynową bezą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

32
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj