Trwa ładowanie...
d1bjxpi
29-11-2017 21:14

Ciasto ze świeżą żurawiną. Doskonałe na świąteczny stół

Przepis

Słodka propozycja w bożonarodzeniowym klimacie. Ciasto jest wilgotne, puszyste, maślane i delikatnie cytrynowe, taka idealna babka. Żurawina dodaje kwaskowatości i wilgoci, a wygląd owoców sprawia, że wypiek ładnie się prezentuje. Prosty i szybki przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d1bjxpi
4.3
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 200 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 duże jajka
  • 2/3 szklanki naturalnego jogurtu (użyłam greckiego)
  • 220 g świeżej żurawiny
  • Dodatkowo:
  • 50 g białej czekolady do ozdoby
Przepis

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Do drugiej miski włożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę cytrynową wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę jogurtu krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę i pozostały jogurt, znów krótko wymieszać. Do ciasta dodać około 3/4 żurawiny, wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe owoce, lekko wciskać je w ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i ułożyć na paterze.
Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, przelać ją do woreczka (rękawa cukierniczego), odciąć brzeg i udekorować nią wierzch. Ciasto podawać pokrojone na dość grube plastry.
Zobacz także: cynamonowe gniazdka z karmelem
src="https://d.wpimg.pl/117542043--1008827443/cukis.jpg"/>

Polecamy wideo "Małej Cukierenki": bananotte - ciasto z jabłkami i bananem

Ciasto ze świeżą żurawiną. Doskonałe na świąteczny stół
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj