Ciasto ze świeżą żurawiną. Doskonałe na świąteczny stół
Słodka propozycja w bożonarodzeniowym klimacie. Ciasto jest wilgotne, puszyste, maślane i delikatnie cytrynowe, taka idealna babka. Żurawina dodaje kwaskowatości i wilgoci, a wygląd owoców sprawia, że wypiek ładnie się prezentuje. Prosty i szybki przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 200 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 duże jajka
- 2/3 szklanki naturalnego jogurtu (użyłam greckiego)
- 220 g świeżej żurawiny
- Dodatkowo:
- 50 g białej czekolady do ozdoby
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Do drugiej miski włożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę cytrynową wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę jogurtu krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę i pozostały jogurt, znów krótko wymieszać. Do ciasta dodać około 3/4 żurawiny, wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe owoce, lekko wciskać je w ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i ułożyć na paterze.
Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, przelać ją do woreczka (rękawa cukierniczego), odciąć brzeg i udekorować nią wierzch. Ciasto podawać pokrojone na dość grube plastry.
Zobacz także: cynamonowe gniazdka z karmelem
src="https://d.wpimg.pl/117542043--1008827443/cukis.jpg"/>
Polecamy wideo "Małej Cukierenki": bananotte - ciasto z jabłkami i bananem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze