Ciasto ze świeżą żurawiną. Doskonałe na świąteczny stół

Słodka propozycja w bożonarodzeniowym klimacie. Ciasto jest wilgotne, puszyste, maślane i delikatnie cytrynowe, taka idealna babka. Żurawina dodaje kwaskowatości i wilgoci, a wygląd owoców sprawia, że wypiek ładnie się prezentuje. Prosty i szybki przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Ciasto ze świeżą żurawiną. Doskonałe na świąteczny stółCiasto ze świeżą żurawiną. Doskonałe na świąteczny stół
Natalia Kudela

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 200 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 duże jajka
  • 2/3 szklanki naturalnego jogurtu (użyłam greckiego)
  • 220 g świeżej żurawiny
  • Dodatkowo:
  • 50 g białej czekolady do ozdoby

Przepis

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Do drugiej miski włożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę cytrynową wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę jogurtu krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę i pozostały jogurt, znów krótko wymieszać. Do ciasta dodać około 3/4 żurawiny, wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe owoce, lekko wciskać je w ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i ułożyć na paterze.
Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, przelać ją do woreczka (rękawa cukierniczego), odciąć brzeg i udekorować nią wierzch. Ciasto podawać pokrojone na dość grube plastry.
Zobacz także: cynamonowe gniazdka z karmelem

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości